30. juulil Kiviõli keemiatööstuse territooriumil esietendunud dokumentaalne rännaklavastus «Põlevkiviõli» avardas Eesti suveteatri piire nii geograafilises kui temaatilises plaanis. Samas on teatraalseid eksperimente korraldatud tööstuslikus keskkonnas ka varem.

Eesti teatritegekased on ka varem oskuslikut kasutanud tööstusliku keskkonda teatrilavana. Moe piiritusetehases näitas Piibe teater publikule ajaloolist ettendust “Moe mees”, Narva Kreenholmi Manuvaktuuri tühjad hooned olid dekoratsiooniks ettendusele “Kremli ööbikud”. Kiviõli linn on Eesti suveteatri kaardil täiesti uus mängupaik, samuti pole varem nähtud lavastust, mis tegeleks Eesti rahvuslikuks uhkuseks nimetatud põlevkivi töötlemise mineviku, oleviku ja tulevikuga töötava tehase territooriumil.

Suvelavastuse autorid “Põlevkivi” tutvustuses meelitavad publikut terve rea intrigeerivate küsimustega. Mis on saanud tehasest täna? Ja mis saab homme? Miks Kiviõli inimestele meeldib siin elada? Mida tähendab neile tehas? Miks Moskvast kolivad siia pensionärid ja miks lapsed lahkuvad Tallinna? Kuhu kadus restoran ja kui kaua on veel alles tehas? Põhiline on  aga küsimus, mis saab Kiviõli linnast, kui rohepöörde ja õiglase ülemineku kavatsused on täielikult täidetud?

Vastust nendele küsimustele võib kuulda suveettendusel, mida autorid nimetavad poeetiliseks audiorännakuks. Endiste ja praeguste töötajate juttudel põhinev sissevaade Kiviõli hiilgeaegadesse, tänasesse päeva ning rohepöörde poolt toodavasse tulevikku on ühtlasi rännak Kiviõli inimeste hinge. Elar Vahteri lavastatud poeetiline audiorännak mööda Kiviõli keemiatööstuse territooriumit näitab meile majesteetlikke hooneid, uskumatuid interjööre, peidetud lugusid. Lavastusmeeskonna sõnutsi on põlevkivi ja rohepööre põletavaimad teemad, mis praegusel ajal nii Ida-Virumaad kui ka Eestit üldiselt kõigutavad.

«Põlevkiviõli» külastajad saavad ainukordse võimaluse liikuda Kiviõli keemiatööstuse territooriumil, tutvuda põlevikivitootmise tehnoloogiliste protsessidega ning mõtiskleda Kiviõli ja köogu põlevkivitööstuse regiooni perspektiivide üle läheneva rohepöörde tingimustes. Samas tegemist pole siiski ekskursiooniga või tööstusmuuseumi külastusega. “Põlevkivi” on ikkagi teatriettendus.

Lavastuse tekst põhineb valdavalt tänaste ja endiste kiviõlilaste ning keemiatööstuse töötajatega tehtud intervjuudel, lisaks neile on kasutatud onnka meediakanalites ilmunud teemaga seotud tekstikatkeid. Kuna suure osa kombinaadi töötajaskonnast ja Kiviõli elanikkonnast moodustavad vene keelt kõnelevad inimesed, on ka rännaklavastuse tekstiosa võimalik kuulata nii eesti kui vene keeles.

Rännaklavastus «Põlevkiviõli» on keskkonna- ja kultuurifestivali PurFest üheks osaks, korraldajaks on MTÜ Askele Loovuskeskus.

4. augustil näidati ERMis saksa lavastaja ja filmirežissööri Daniel Kötteri loomingut, muu hulgas sai näha kilde Kiviõli lavastusest «Põlevkivi». Linastus on osa filmifestivali Tartuffi kõrvalprogrammist.

Jana Kuiv

Rännaklavastus «Põlevkiviõli»
Lavastaja  Elar Vahter
Dramaturgid  Eero Epner ja Sven Karja
Kunstnk  Illimar Vihmar  
Helolooja Marjanna Liik  
Videokunstnik  Marja Elisaveta Roosalu
Valguskunstnik  Emil Kallas
Tehnikajuht  Raido Linkmann
Näitlejad  Mari Anton, Hans Kristjan Õis

Ettendused augustis: 12.08, 13.08 ja 14.08.

Algus 20.30.

Reklaam