MTÜ Narva Juudi Kogukond korraldab kord aastas oma liikmetele väljasõidu, mille eesmärk on tutvuda mõne huvitava Eestimaa paigaga. 14. augustil toimunud reis viis 20 kogukonna liiget Lääne-Virumaale. Külastati Väike-Maarjat ja Kiltsi mõisa.

Eelmistel aastatel on Narva juudi kogukonna liikmed külastanud Lahemaa mõisate „kolmnurka” – Sagadi, Vihula, Palmse mõisu. Õppesõidud olid veel Rakvere linnusesse ja Peipsimaa muuseumisse Tiheda külas. Eelmisel aastal tutvuti Kalevipoja Kojaga Kääpa külas. Selle aasta reis oli pühendatud kahele suurkujule – Georg Lurichile ja Adam Krusensternile.

Tutvumine Väike-Maarjaga algas kohalikus muuseumis, kus kunagi oli koolimaja. Muuseumis on ka eraldi ruum, kuhu on kogutud materjalid ja esemed, mis jutustavad kultusatleedi Georg Lurichi lugu. Jalutuskäik mööda alevi tänavaid viis esmalt Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinna laureaatide tammikusse, siis rahvamaja juurde. Uudistati endise kolhoosi mahajäetud hiiglaslikku kontorihoonet, astuti sisse Väike-Maarja kirikusse. Jalutuskäik lõppes alevi keskuses uuendatud keskväljakul, mida kaunistab Georg Lurichi viiemeetrine ausammas.

Peale lõunat Georgi Söögitoas jätkus õppereis Kiltsi mõisas. Giidi saatel käidi läbi kõik mõisa ruumid – keldrist kuni katusealuseni. Paneb imestama, millise suuremahulise renoveerimisega on Kiltsis on hakkama saadud. Renoveerimist toetas Norra riik. Veel tunti huvi, kuidas on võimalik, et mõis-muuseumis tegutseb veel ka kohalik põhikool.

Narva juudi kogukonnas on mitmeid liikmeid, kelle juured on Peterburis. See asjaolu tegi jutustuse merede avastajast Krusensternist eriti põnevaks.

Kahel viimasel aastal on Narva juudi kogukond püüdnud vaatamata piirangutele siiski järgida juudi kalendri tähtpäevi. Kui ei olnud võimalik kohtuda, siis tehti liikmetele kingitused ja toimetati kodudesse. Eesti juudi kogukonna liikmed on saanud abipakke maskide ja desovahenditega. Kogukonna vanemad liikmed saavad abi nn Maxima programmi kaudu.

7. augustil olid MTÜ Narva Juudi Kogukonna liikmed palutud Laagna motelli, kus olid Tallinna Juudi Kooli 100 õpilast suvelaagris. Koos noortega tähistati traditsioonilise iganädalase püha, hingamispäeva ehk sabati algust. Nüüd alustab kogukond ettevalmistust juudi uusaasta rhašana tähistamiseks. Veel käib ettevalmistus esinemiseks Ida-Virumaa rahvaste kultuurifestivalil Loomepada. Narva juudi kogukond vastutab seal rahvustoitude degusteerimise eest.

Jana Kuiv

Reklaam