Ida-Virumaa suurettevõtja ja kohalik poliitik Nikolai Ossipenko teatas hiljuti, et taastab oma volitused Jõhvi vallavolikogus, kus ta on fraktsiooni Meie Kodu liige. Samas jätkub uue valimisliidu Jõhvikad valimiseelne kampaania, kus Nikolai Ossipenkol on liidu juhi vastutusrikas positsioon. Nädalaleht Panorama palus Ida-Viru arvestataval arvamusliidril kommenteerida neid küsimusi ja probleeme, millega on lehelugejad viimastel päevadel toimetuse poole pöördunud.

Esimene teema ja selle arutelu on seotud Jõhvi linnapargis äsja avatud purskkaevuga. Autorite ja paigaldajate arvates on tegu linna disainiga ja veeinstallatsiooniga. Purskkaevu sisselülitamisele järgnes sotsiaalmeedias aga terav kriitika. Mitmed linna kodanikud pöördusid ka nädalalehe Panorama toimetuse poole või helistasid volikogu fraktsiooni Meie Kodu saadikutele. Järgnevalt olgu ära toodud mõned väljavõtted linnakodanike, kelle nimed on toimetusele teada, kriitilistest märkustest.

Jõhvi elanik A. M. kirjutab: „Hiljuti paigaldati Jõhvi parki nn purskkaev. Tegelikult on seda installatsiooni raske nimetada purskkaevuks. On selge, et idee autorid soovisid leida originaalse lahenduse, mingi erilise stiili ja kindlasti on autoritel mingi tõlgendus oma lennukale ideele. Ent purskkaevu kavandajad unustasid, millisesse keskkonda veeinstallatsioon paigaldatakse. Vee suunamiseks on kasutatud peenikesi trossikesi, mida pole üldse näha. Kindlasti leidub aga soovijaid, kes tahaks palava suvise ilmaga läbi veeseina joosta. Raske on ette kujutada, milliseid lõikehaavu võib selle tagajärjel saada. Kusagil pole mingit märgistust või hoiatussilti, et selles purskkaevus on niisugused ohtlikud trossikesed. Tavaliselt paigaldatakse sellise konstruktsiooniga purskkaevud kaubanduskeskustesse, mitte avatud parki.”

Teised kommentaarid olid veelgi kriitilisemad. Näiteks Jõhvi elanik N. B. kirjutas nii: „Vastik vaadata! Koristage see jubedus!” Sama meelt on kodanik A. T., kes kirjutas: „Rohkemaks fantaasiat ei olnud, kui tuua parki see roostes maitselage konstruktsioon?” N. O. ütleb, et „purskkaev üldse ei sobi tänavale, värvivalik ning vorm on igav ja „hall””

Ja nagu sotsiaalmeedias on juba tavaks saanud, kasutatakse kriitilisi ütlemisi võimude kritiseerimiseks. Toome ka siit valdkonnast ühe näite. Jõhvi linna kodanik N. O. kirjutab: „On selline tunne, et tsirkus on lahkunud, ainult klounid jäid maha.”

Mida arvab uuest purskkaevust Nikolai Ossipenko? „Loomulikult olen ma kuulnud uuest purskkaevust. Volikogu liikmena on mul häbi ja väga kahju, et Jõhvi inimesed on nii kriitilised. Purskkaevu avamise olid paigaldajad ajastanud Eesti Vabariigi taasiseseisvumispäevale. Projekt oli aga halvasti läbi mõeldud,” ütleb Ossipenko. Plastiktrossikesed on praktiliselt nähtamatud ja see võib kaasa tuua õnnetuse, kui lapsed läbi veejugade jooksevad.

Purskkaevu konstruktsiooni on linnainimesed nimetanud juba võllapuuks. Küsitav on ka purskkaevu töö juhul, kui trossikesed purunevad. Siis lülitab purskkaevu automaatsüsteem veevoolu välja. „Oleme olukorras, kus peame iga päev saatma purskkaevu juurde töömehed, kes purunenud trossikesed välja vahetaks. See võib kesta lõputult,” täpsustab Ossipenko oma mõttekäiku.

Huvitav on märkida, et umbes kümme minutit pärast esimese kriitilise postituse ilmumist sotsiaalmeedias helistati kommentaari autorile Jõhvi vallavalitsusest ja teatati, et juba on valmis otsus purskkaevu konstruktsiooni muutmiseks. Samas teatas vallavalitsus, et purskkaevu ehitusprojekt sai kinnitatud mõni aasta tagasi ja seda tegi eelmine vallavalitsuse koosseis. See on Jõhvis väga tüüpiline vastus!

Järgmine teema, mida palusime kommenteerida, on seotus vallasiseste teedega. Fraktsioon Meie Kodu ja ka Nikolai Ossipenko isiklikult on mitmel korral tõstatanud küsimuse rahaeraldusest vallasiseste teede hooldamiseks. Ossipenko märgib, et Sompa, Edise piirkonna teed on juba aastaid renoveerimist oodanud. Sama on ka Sompa–Jõhvi teelõiguga ja nn Valge Hobuse teega. Pärast seda kui fraktsiooni Meie Kodu ettepanekul vajalikud summad vallaeelarvesse lisati, alustati teetöödega.

Ossipenko jätkab talle omase huumorimeelega: „Ja kohe ilmusid välja „aktivistid”, kes otsustasid teatada kogu maailmale ning eelkõige nimetatud külade elanikele, et tee-ehitus on just nende suur teene ja volikogu töövili. Oleme ikka ausad – teede hooldamiseks ja remondiks raha eraldamine oli eelkõige minu isiklik teene. Oleme oma fraktsioonis nende teede ehitust mitmel korral arutanud.”

Kohtumise lõpuminutitel palub Nikolai Ossipenko leheveergudel rõhutada, et pärast juunis toimunud Jõhvi valla ebaseaduslikku võimupööret jätkub vallandamise ja koondamise laine. Tema poole on pöördunud vanurid, kes on pärast Jõhvi päevakeskuse juhi ametikoha koondamist mures. Nimelt oli selles ametis Vladimer Derbuk ja sel ajal ei olnud päevakeskuse külastajatel teenuste osutamise osas pretensioone. Seevastu nüüd on päevakeskuse töörütm tasakaalust väljas. Analoogne situatsioon oli Jõhvis ka eelnevatel aastatel. „Teame, et kasu see endaga kaasa ei toonud,” rõhutab Ossipenko. Tema andmetel kavatsevad Jõhvi vanurid oma mure väljendamiseks vallavalitsusele kirjaliku pöördumise teha.

Vallamajast on tulnud ka teisi teateid koondamistest. „Nüüd, kui valimisteni on jäänud kaks kuud, pole mingit mõtet tegeleda personaalsete küsimustega. Oleks õige, kui uus koalitsioon tuleks juba pärast valimisi välja oma ametikohtade ja konkreetsete persoonide nimekirjaga. Koondamised vahetult enne valimisi pole muud kui vallaraha mõttetu raiskamine. Peame ju koondatud nõunikele ja spetsialistidele koondamistasud ja kompensatsioonid välja maksma,” ütleb Ossipenko.

Jana Kuiv

Reklaam