Esimene koolipäev on meil kõikidel meeles. Igale ajaloolõigule on iseloomulikud omad kooliaktused. Nädalaleht Panorama toob lugejateni ühe Ida-Virumaa kooli 1. septembri aktuse ülesehituse. Kellel leheloo lugemiseks palju aega pole, saab kohe vaadata kirjutise lõppu. Kõik selle kooliaasta alguse värvika „näidendi” tegelased on leheloo lõpus kenasti märgitud.

Koolimaja. Kalendrilehel on 1. september. Turvatöötaja ja koolitädi asusid juba varakult kooli peaukse juurde auvalvesse. Riietehoid täitub jopede ja jalatsitega. Prügikast on ääreni täis lillede pakkimispabereid.

***

Heliseb kell ja saabub mingi imelik vaikus. Nagu polekski kedagi koolimajas. Ainult koristaja toimetab kahe korruse vahel. Iga klass on oma ruumis, kohe algab õppeaasta esimene klassijuhatajatund.

***

Kooliraadiost on kuulda koolidirektori selget ja luulelist häält. Direktor soovib õpilastele head uut õppeaastat ning kolleegidele-pedagoogidele tugevat ja loomingulist jõudu. Direktor teatab, et uuel õppeaastal on  koolis … õpilast, kellest … alustavad oma kooliteed.

***

Aula. Lava kaunistavad lilled ja lipud. Pooled istekohad on antud 1.a klassile, pooled 1.b klassile. Tagumised pingid ei suuda mahutada kõiki lastevanemaid. Lava kõrval on kohad aukülalistele. Igal pool on lilled.

***

Kõlab Eesti Vabariigi hümn, kõik tõusevad, mõned laulavad. Üks 1.a klassi poiss ei tea veel, et hümni ajal peab püsti tõusma. Klassijuhataja sosistab midagi poisile kõrva ja koolijüts saab oma esimese riikliku tähtsusega teadmise.

***

Kõneleb koolijuht. Ta on nagu giid, kes tutvustab lastele üht väga huvitavat reisi, mis kohe-kohe algamas, ja lisab, et esmalt tuleb Teadmistemaale teeleasumiseks saada õpilaseks oma elu esimeses koolis. Seejärel teatab ta, et reisil ootavad õpilasi huvitavad inimesed, õppekäigud, ekskursioonid, põnevad võistlused ja lisaks veel palju uusi sõpru.

***

Sõna saab abivallavanem. Lapsed ei tea, kes või mis on „abivallavanem”, aga soovitus tegeleda aktiivselt spordiga võetakse aplausiga vastu. Sest kui juba suured inimesed plaksutavad, siis peavad ka väikesed inimesed plaksutama.

***

Sõna antakse volikogu liikmele, kes meenutab, kuidas ta ise oma lapse kunagi 1. septembril kooli saatis. Volikogu liige räägib väga vaikselt. Tema räägib tõsiseid asju ja lõpetab etteaste direktori kallistamisega.

***

Sõna saab veel üks volikogu liige ja lapsed saavad teada, et koolis on mingi hoolekogu. Lapsed veel ei tea, kui tähtis on hoolekogu, aga kõik ootavad, kas see volikogu liige ka kallistab direktorit. Eriti ootavad seda hetke ajakirjanikud ja nende abilised-piltnikud. Sest kui kõneleja kallistab koolijuhti, on see juba homme kohaliku meedia suursündmus. Piirdutakse lillede üleandmisega. Kalli-kalli jääb ära!

***

Siis astub lavale väga ilus daam. Tema kleit sobiks isegi presidendi vastuvõtule. Lapsed saavad teada, et on olemas metsamarjad jõhvikad ja on olemas veel tädid-onud, kes nüüd nimetavad ennast samuti Jõhvikad. Mõistet „valimisliit” jõuavad lapsed veel mitu head aastat endale selgeks teha, sest nende esimesed valimised on siis, kui eluaastaid saab kokku 16.
Ilus daam teatab, et kõik lapsed saavad minna laevaga jõereisile Narva-Jõesuust Narva. See on Jõhvikate kingitus! Selgub, et koolidirektor rääkis sulaselget tõtt – ongi kohe esimene huvitav sõit paigas!

***

Aktus on küll pidulik, aga lapsed hakkavad väsima. Nüüd on aeg näidata, mida oskab huvijuht. Üheskoos otsitakse vastuseid lõbusatele mõistatustele, lauluga tuletatakse meelde lasteaias õpitud tähti ja tantsitakse hoogsate meeloodiate popurrii saatel. Paistab, et hoogne tibutants ja kuulus „Macarena” sobivad 1. septembri aktusele kenasti.

***

Kõik see, mis toimub, vajab esimesel koolipäeval parajat pingutust ja tähelepanu. Ent kõige suurem üllatus on veel alles ees. Selgub, et koolijuht pani kõikide tähelepanu proovile põneva eksperimendiga – nimelt oli direktoriproual üks king must ja teine pruun. Mitte keegi ei märganud seda, aga kui märkas, siis oli viisakas ja tagasihoidlik – esimesel koolipäeval ei sobi direktorile ikka märkusi teha.

***

Finaal. Heas tujus minnakse klassidesse. Nüüd on aeg esimeseks klassijuhatajatunniks ka esimese klassi õpilastel. Väärikust aktuse lõpetamisele lisavad aulast väljuvad lastevanemad ja külalised. Kõik naeratavad, sest pole midagi tähtsamat laste võimalusest õppida. 

Lavatuled kustuvad. Juba järgmisel päeval heliseb taas koolikell … Ja nii iga päev, kuni tullakse kuulama oma viimast koolikella oma armsaks saanud koolis. Aga see on juba muu näidendi stsenaarium.

***

Tegevuskoht: Jõhvi vene põhikool

Esietenduse aeg: 1. september 2021

Peaosades: 1.a ja 1.b klassi õpilased.

Episoodides: õpetajad Ellu Kullamägi, Irina Vednik, Evelin Valgepea ja koolijuht Irina Šulgina.

Üllatusesineja: valimisliidu Jõhvikad eestvedaja Evelyn Danilov.

Taustanäitlejad: abivallavanem Jüri Konrad, volikogu liikmed Aleksei Naumkin ja Aleksandr Romanovitš.

Kõrvalosades: emad, isad ja mõned vanaemad.

Esietendusel käis Jana Kuiv

Reklaam