TalTechi Virumaa kolledž korraldas reedel, 24. septembril „Teadlaste öö” festivali programmi raames teaduskohviku kohtumise, teadusseikluse ning huvitavaid tegevusi töötubades. Festivali lõpetas valgussõu.  

„Korraldame „Teadlaste öö” festivali Kohtla-Järvel juba 11. korda ning saime taas pakkuda põnevaid elamusi teadusmaailma tutvustamiseks,” selgitas kolledži turundus- ja kommunikatsioonijuht Annely Oone. 

Teaduskohvikus rääkis tehnikateaduste doktor ja keemik Anna Goi saastatud pinnase taastamisest. Kohvikukohtumist modereeris kolledži professor Allan Niidu ning korraldamisel oli abiks SA Teaduskeskus AHHAA. Teaduskohvik toimus Euroopa Komisjoni poolt rahastatud projekti „LIFE IP CleanEST” raames. Kohviku kohtumisest osalejad said teada, et hinnanguliselt on potentsiaalselt saastatud alasid Euroopa Liidus arvuliselt umbes kolm ja pool miljonit, millest pool miljonit on väga saastatud ning nõuavad taastamist.

Käesoleva aasta „Teadlaste öö” festivali peateema oli toit. Teadusseiklus „Nutikalt toidupoes” õpetas toidumaailmas paremini orienteeruma ja õigeid valikuid tegema. Kolledž korraldas ka kuus teadustöötuba: „Kuidas puhastada vett”; „Banaani DNA”; „Releeautode ralli”; „Piimast plastik”; „Toidupakend aitab õppida keelt” ja „Prügi sorteerimine päästab maailma”. Näiteks uurides, kuidas on võimalik piima plastikuks muuta, sai teada, et praegusel ajal tehakse plastikut naftatoodetest, kuid enne seda kasutati muid lahendusi, näiteks nii-öelda loodusliku plastiku tegemise meetodit loomarasvast. Piimas sisalduvatest valkudest ja rasvadest valmistatud plastik on sünteetilise plastikuga samaväärne, kuid on lisaks ka loodussõbralik.

Kuna kõik käivad toidukauplustes ja ostavad pakendatud tooteid, jagati pakendi teadustöötoas infot selle kohta, kuidas luua endale isiklik keelekeskkond nii koju kui ka kontorisse. Eestis tekib kokku umbes 200 000 tonni pakendijäätmeid aastas. Õpitoas jagati näpunäiteid, kuidas saab pakendeid keeleõppe eesmärgil kasutada.

Teadusseiklust ja töötubasid toetas Euroopa Regionaalarengu Fondi programm „Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks” projekti „Ida-Virumaa PATEE 2019–2023” raames. „Teadlaste öö” festivali üritused Virumaa kolledžis olid osalejatele tasuta.

Larissa Kaljurand

Reklaam