Inimene vajab eksistentsiks peale vee ja leiva ka suures koguses lootust homseks päevaks. Igasugustel valimistel, olgu tegemist siis kohalike, riigikogu või presidendivalimistega, sellist hingeabi ja armastust just pakutaksegi – just täpselt nii, kuidas kellegi fantaasia või siis piiratus lubab. Ja kuidas sa seda ikka muudmoodi teed, kui suurte sõnade ja loosungitega vallale, linnale või kogu riigile. Aga armastus peaks olema ju kahepoolne?

Vaatame neid tulevaste valimiste hüüdlauseid: „Päästame koos Jõhvi!” Huvitav, kelle käest ja mille eest? Katk meil juba on, vast teavad hüüdjad millegi hullema tulekut ja lubavad meid sellest päästa? Või siis äkki nagu Jeesuse loos, kes tuli maailma päästma? Nojah, aga tema tegi ka imesid. Kes teab, äkki teevad Jõhvi päästjad samuti imesid?

Kutsung „Õige käik!” – aga kellele õige ja kes käiku vahetab? Kõik need „õige-käigu-pakkujad” on Jõhvi õhku samapalju hinganud kui mina Krasnojarski krais. Neli aastat Siberis ei tee minust veel sibirjak’i ja „õiget käiku” mina neile küll pakkuma ei kipuks.

Kohtla-Järvel pakuvad sotsid lausa „UUT ELU”!!! Super! Mega! Aga selles on ka midagi kaunist ja tähenduslikku – läbi ajaloo on sotsid kõige järjepidevamalt pakkunud uut elu alates natsionaalsotsialismist ning lõpetades tänapäevase Põhja-Korea ja Venetsueelaga.

„Me armastame Jõhvi valda!” – see on juba tõsine väide ja sellega seoses meenus mulle  noorpõlvest põline Jõhvi poiss, kes pakkus armastust naistele pea iga päev ja oli ka sõnapidaja mees. Minu arvestus läks sassi siis, kui ta oli võtnud juba seitsmenda seadusliku naise, kusjuures lapsendanud eelnevad lapsed ja teinud neid omajagu juurdegi, kasvatas neid aasta-kaks ja aitas. Temalgi oli omakasu mängus, sest minu küsimusele, et kuidas sa kõiki neid lapsi ülal suudad pidada, vastas ta, et alimente võetakse nagunii 50 protsenti palgast, on sul neid lapsi kaks või 20. Tema oli ka justkui poliitik juure tasandil. Vaatamata sellele, et Jõhvi vald kubises petetud naistest ja isata jäänud lastest, oli nõudlus suurem, kui noormees pakkuda jõudis – nii suur oli armastuse jõud.

„Paremini hoitud Jõhvi vald”. Tore! Me kõik hoiame teda, kuid pelgalt hoidmisest jääb väheks – valda peab oskama ka juhtida ja arendada. Eks me kõik tunneme omal nahal, kuidas oravapartei Eesti riiki kõrgete elektrihindade ja Euroopa madalaimate pensionitega hoiab.
Nii palju siis loosungitest ja tegelikkusest. Kallid kaaslinlased, ärge laske end tulevikulubadustest lollitada! Valige neid, kelle teod on Jõhvis silmaga näha!

Kalev Prits

Reklaam