Jõhvi vallavolikogu pole saanud kinnitada vallavalitsuse liikmete hüvitise suurust ja väljamaksmise korda. Kas see küsimus on esimeseks keeruliseks takistuseks uue koalitsiooni partneritele? Sellele ja teistele nädalalehe Panorama küsimustele vastas Jõhvi volikogu esimees Vallo Reimaa.

– Jõhvi vallavolikogu 2. detsembri istungi päevakorras vallavalitsuse liikmete hüvitiste küsimust tõesti ei ole. Me veel arutame hüvitiste suurust. Tuleb teha selget vahet töötasudel ja hüvitistel. Inimestel on ju teised töökohad ka olemas. Vallavalitsuselt saime ettepaneku mitte kiirustada. Mõtleme veel veidi ja samas jälgime, mis toimub naaberomavalitsustes. Alati on hea teha otsuseid samas süsteemis, mida kasutatakse mujal Eestis.
Mina volikogu esimehena nõustusin vallavalitsuse ettepanekuga, kuigi meil on ka oma versioon antud küsimuses. Aga kui peale väikest mõtlemisaega ja edasist arutamist suudame leida soodsama lahenduse, siis on sellest kindlasti Jõhvi vallale kasu.

Millised vallavalitsuse personaliga seotud mured on jätkuvalt aktuaalsed?

– Peame veel arutama kogu tehnilise personali töökorraldust. Kokkuvõttes loome valla juhtimises ökonoomsema süsteemi. Me ei loobu spetsialistide kaasamisest.
Mainin, et rääkides spetsialistidest, siis pole oluline nende poliitiline taust. Meil oli mõte kaasata spetsialiste ka väljastpoolt valda. See aga osutus keeruliseks, sest kahjuks pole Jõhvi maine hetkel selline, mis meelitaks inimesi meile tööle. Viimased aastad näitasid, et kui seod ennast Jõhviga, siis pead loobuma endisest kohast. Aga Jõhvis muutub kõik nii kiiresti, et oledki tööst prii. Oled oma endise töökoha kaotanud ja pole enam kuhugi tagasi minna.
Olen rääkinud paljude erinevate spetsialistidega – mulle vastatakse, et toetatakse Jõhvi arengut. Samas arvatakse, et on vara ennast valla tööga püsivalt siduda. Tüüpiline vastus on, et ootame veel. Mõnedel on olemasolevad projektid pooleli ja pole mingit põhjust töökohta vahetada. Mõistame siiski, et ilma spetsialistideta me hakkama ei saa, ning püüame neid endiselt leida – ikka nii, et variandid oleks vallale igati soodsad ja kasulikud.

Olete pikalt Jõhvist eemal olnud. Nüüd olete taas volikogu eesotsas. Kas saate valla elu vaadata inimlikust seisukohast?

– Meeleldi vastan ka sellele heale küsimusele. Inimlikkus pole meie elust kuhugi kadunud. Kuigi ma olin mõnda aega Jõhvist eemal, olen siin erinevate projektidega seoses kogu aeg ringi liikunud. Tänavu suvel korraldasime Jõhvis väga olulise ürituse – tähistasime omavalitsuse juubelit. Minu jaoks oli see projekt väga oluline. Juba siis tekkis palju jutuajamisi Jõhvi tuleviku osas. Kuulsin mõndagi sellist, millest inimestel oli kahju, ning nõustusin – ka minule tekitas muret valla asjaajamine ja areng. Me kõik saime ju aru, et Jõhvis ei lähe asjad kõige paremini.
Mainitud probleemide tõttu kasvaski välja praegune olukord. Inimesed jõudsid nii tülli pöörata, et oli vaja neutraalset jõudu, mis olukorda tasakaalustaks. Oli vaja inimest, kes ühendaks poliitilised jõud. Oli vaja kedagi, kes õpetab taas sõbraks saamist. Praegust seisu vaadates arvan, et meie teeme seda päris edukalt.
Tuletan meelde üht valimiseelset debatti, mis toimus Narvas. Enne debati algust leppisime omavahel kokku, et jääme viisakuse piiridesse. Pärast kuulsime ajakirjanike hinnangut: „Kaklust polnud, igav oli!” Ent see, et kaklust ei olnud, on tegelikult väga hea. See tähendab ju, et meie tahame ja oskame sõbraks olemist õppida.

Vestles Jana Kuiv

Reklaam