Taaskord on kätte jõudnud aeg, mil riigikogu saadikud saavad oma äranägemise järgi toetada katuserahadega kas mõnd spordiasutust, kultuuriseltsingut või mittetulundusühingut. Tänavu otsustasid Ida-Virumaalt mandaadi saanud saadikud toetada valdavalt kultuuri ja sporti. Ja mitte ainult oma kodumaakonnas, vaid ka teistes maakondades.

Võrdluseks eelmise aastaga, mil katuseraha jaotusnimekirjas oli 666 rida ja eraldusi kokku oli 6,725 miljoni euro eest, on tuleva aasta jaotus märksa tagasihoidlikum. Seekord läheb riigikogulaste vahel jagamiseks 3 miljonit eurot, millest iga riigikogu liikme peale on ette nähtud 30 000 eurot.

Kokku on lepitud, et ühe ettepaneku summa ei saa olla väiksem kui 5000 eurot. Need mittetulundusühingud, sihtasutused, kellele regionaalsete investeeringute rahasid soovitakse jagada, peavad olema tegutsenud vähemalt juba teist aastat ja eelmise aasta majandusaruanne peab ühingul olema esitatud. Riigikogu fraktsioonide jagatava tuleva aasta regionaalsete investeeringute ehk niinimetatud katuserahade nimekirjast leiab toetusi nii päästeseltsidele, koolidele kui ka spordiklubidele.

Osa riigikogu liikmetest loobusid katuseraha jagamisest, nende seas on Reformierakonna ja Isamaa esindajad. Kõik Ida-Virumaalt mandaadi saanud saadikud kasutasid võimalust osaleda katuseraha jaotuses.

Riigikogu fraktsioonide jagatava tuleva aasta regionaalsete investeeringute ehk niinimetatud katuserahade nimekirjast leiab toetusi seitsmele jalgpalliklubile. Nende seas ka kaks klubi Ida-Virumaalt. Jalgpalliklubidest suurima summa – 23 000 eurot – saab FC Alliance, keda toetab keskerakondlane Dmitri Dmitrijev. Tema erakonnakaaslane Martin Repinski otsustas toetada 6000 euroga Jõhvi jalgpalliklubi FC Phoenix. Eelmisel aastal suunas Repinski Ida-Virumaa katuseraha suurima summa – 75 000 eurot Jõhvi õigeusu kiriku kogudusele. Uues jaotuses on Martin Repinski toetus Jõhvi õigeusu kogudusele 6000 eurot. 

Katuserahade 2022. aasta jaotuses leiame SA Ida-Viru Ettevõtluskeskus, toetuse summa on 10 000 eurot. See raha suunatakse Narva maanteepiiripunkti kaasajastamisele.

Keskerakondlane Mihhail Stalnuhhin otsustas toetada Narva koole ja lasteaedu inventari soetamiseks järgmiselt: Narva lasteaed Põngerjas (6000 eurot), Narva Lasteaed Päikene (5000 eurot), Narva 6. kool, Narva keeltelütseum, Narva täiskasvanute kool (kõik 6000 eurot).

EKREt esindava riigikogulase Riho Breiveli read katuseraha jaotuses on seotud Toila sadamaga (10 000 eurot) ja Voka jahtkonnaga (samuti 10 000 eurot). Toilas kulub katuseraha sadama sissesõidu ja akvatooriumi süvendamiseks ning Vokas kavatsetakse lammutada vana jahimaja ning alustada uue jahimaja projekteerimisega. Veel suunab Riho Breivel 5000 eurot Jõhvis toimuva FINSO maailmakarika meistrivõistluste korraldamiseks.

SA Aidu Veespordikeskus saab 2022. aasta katuserahadest projekteerimistoetust 5000 eurot.

Larissa Kaljurand

Reklaam