Pühapäeval, 12. detsembril saabus kurb teade – 93 aasta vanselt suri aastaid põlevkivisektoris juhina töötanud Väino Viilup. Teate edastas sotsiaalmeedias eesti- ja venekeelse raamatu “Põlevkivikuningas Väino Viilup” autor, ajakiirjanik Raivo Lott. “Kui Eesti põlevkivitööstus on pisut üle saja aasta vana, siis ligi pool sellest ajast on Eesti “pruuni kullaga” seotud olnud Väino Viilup”, kirjutab Raivo Lott oma kaastundeavalduses.

Viilup sündis 21. oktoobril 1928 Karula vallas Valgamaal.

Ta lõpetas 1952. aastal Tallinna Polütehnilise Instituudi keemia-mäeteaduskonna ja täiendas end Moskvas söetööstuse akadeemias ja söetööstuse kvalifikatsiooni tõstmise instituudis.

Viilup oli aastatel 1972–1988 Estonia kaevanduse direktor, 1988-1991 Eesti Põlevkivi kapitaalehitusvalitsuse asejuhataja, 1991–1999 Eesti Põlevkivi peadirektor, aastast 1998 ühtlasi juhatuse esimees ja tegevdirektor, 1999-2000 juhatuse esimehe nõunik.

1968-1971 oli Viilup Eesti NSV Ülemnõukogu saadik, 1991-1994 Kohtla-Järve linnavolikogu esimees, olnud ka Jõhvi linnanõukogu aseesimees.

Viilup oli Jõhvi linna aukodanik. 2004. aastal sai ta Valgetähe IV klassi teenetemärgi.

Viilup on andnud suure panuse Eesti ja eelkõige Ida-Virumaa spordielu arengule. Ta oli Korvpalliföderatsiooni aseesimees, jalgpalliklubi Eesti Põlevkivi president, Kohtla-Järve Spordiveteranide Nõukogu esimees. 1965. aastal sai temast Kalevi auliige.

Ühes intervjuus, mille andis Väino Viilup 2003. aastal, kõlasid järgmised sõnad: „50 aasta jooksul tegin põlevkiviettevõtte juhina kõik selleks, et selles majandusharus oleks asjad korras. Mulle oli tähtis, et Eesti saab põlevkivi ja Eesti inimesed saavad sellest põlevkivist sooja.” Väino Viilup oli tõesti Eesti põlevkivitööstuse legend.

Nädalaleht Panorama avaldab sügavat kaastunnet Väino Viilupi omastele!

Foto: Sergei Ivanov

Reklaam