6. detsembril tähistati mitmel pool Eestis Soome iseseisvuspäeva. Meie põhjanaaber sai 104aastaseks. Ei jäänud pidustustest eemale ka Jõhvis tegutsev Ida-Virumaa Ingerisoomlaste Selts. Sünnipäeva tähistamisest ja seltsi tegevusest 2021. aastal rääkis nädalalehele Panorama ühingu juht Maire Petrova.

6. detsembri keskpäeval mängisid Tartu raekoja kellad Sibeliuse „Finlandiat”. Tähtpäeva puhul tuli raekoja platsile kokku sadakond inimest, kes üheskoos Soome rahvushümni laulsid ja pärast jenkat tantsisid. Pärnus tähistati Soome iseseisvuspäeva Vaasa pargis, kus heisati Soome riigilipp ja kõlas Soome hümn.

Jõhvis said Soome Vabariigi pidupäeva auks kokku Ida-Virumaa Ingerisoomlaste Seltsi liikmed. Ühingu juht Maire Petrova rääkis, et eelmistel aastatel tähistati iseseisvuspäeva näitustega Soome ajakirjandusest või loodusest, sellel aastal aga otsustati pidutseda lausa kaks päeva. Pühapäeval,  5. detsembril toimus soomlastele väga tähtis lustipidu pikkujoulu Torma talvekülas. 6. detsembri koosviibimise üheks osaks oli Soome Vabariigi presidendi Sauli Niinistö videotervituse jälgimine. Niinisto pöördus kõikide välissoomlaste poole ja õnnitles neid iseseisvuspäeva puhul.
Maire Petrova sõnul elavad soomlased väga paljudes maailma riikides. Soomlasi leiab Austraaliast ja Uus-Meremaalt, USAst ning Kanadast. Eestisse on end elama registreerunud umbes 8800 Soome kodanikku. Lisaks soome või ingrisoome rahvusest Eesti kodanikud, kelle sünnimaa on Eesti.
5. novembril 1988 tulid esimest korda kokku Ida-Virumaa ingerisoomlased ning asutasid seltsi, et säilitada oma keelt ja kultuuri.

Lõppev 2021 aasta oli vaatamata piirangutele seltsile väga töine ja loominguline. Kolme taidluskollektiiviga (Orvokki, Metsätukkad ja Lämminkäinen) võeti osa Pärnus toimunud 30. Eesti ingerisoomlaste laulu- ja tantsupeost. 2020. aastal polnud seda pidu võimalik korraldada. Nüüd aga käib juba ettevalmistus järgmise aasta peoks, mis toimub Viljandis.

2021. aasta tähtsündmuseks oli välissoomlaste parlamendi või Suomi-Seura istungi korraldamine. Üritus toimus veebis, mis oli tingitud maailmas kehtivatest pandeemiapiirangutest. Üheks osaks Suomi-Seura programmist oli ülemaailmse soomlaste koori esinemine. Selleks virtuaalseks ettevõtmiseks alustati ettevalmistustega juba veebruaris. Koorid ja solistid salvestasid oma esinemise, lindistused saadeti Soome, kus teostati ühislaulu montaaž. Maire Petrova meenutab vaimustusega seda 170-liikmelise ühendkoori esinemist.

Rääkides selle aasta tegemistest tõstab Maire Petrova esile kahte laste suvelaagrit ja laulupeoeelset laagrit, kus siluti peokava. Septembris osales selts Ida-Virumaa rahvusseltside kultuurifestivalil „Loomepada”. Selts jätkab aktiivset koostööd Ida-Virumaa Rahvuskultuuriseltside Ümarlauaga.

Vestles Larissa Kaljurand

Reklaam