President Alar Karis oli eelmise nädala kolmapäeval ja neljapäeval Ida-Virumaal. Riigipea rääkis omavalitsusjuhtidega, kohaliku elu edendajatega, ettevõtjate ja noortega rohepöördest, energeetikast, ettevõtlusest ja ka keeleõppest.

Päev enne Ida-Virumaa külasust kirjutas Alar Karis oma sotsiaalmeedia postituses; „Rohelisem majandus aitab säilida meie keskkonnal, pakkudes samal ajal põnevaid arenguvõimalusi, uusi erialasid ja töökohti. Sõidan nüüd Ida-Virumaale ja võtan teele lugemiseks energia teekaardi, mille koostas Rohetiiger”.

Ida-Virumaa külastamine oli president Karise teine maakonnavisiit, esimene toimus novembri alguses Valgamaale. „Need mõlemad piirkonnad – Ida-Virumaa ja Valgamaa – on Eesti väravad. Ida-Virumaa on oluline osa Eesti energeetika vundamendist, rohepöörde üks sõlmpunkte,“ sõnas riigipea.

„Just lugesin Kohtla-Järve Slaavi põhikooli õpilaste kodanikupäeva kirjandeid, mida nad mulle saatsid, otsekui aimates, et ju ma Ida-Virumaale tulen. Nad kõik loetlesid Ida-Viru plusse, alates ilusast loodusest ja toredatest inimestest, kuid paljud lisasid, et noortel on seal igav elada ja pärast kooli lõpetamist sõidavad nad mujale. Ärge palun veel minge. Püüame enne teha nii, et muudame Ida-Virumaa innovaatilisemaks, et vajalikud muutused tehakse koos Ida-Viru inimestega, mitte üle nende peade,“ ütles president Karis.

15. detsembri hommikul kohtus Karis Narva linnavalitsuses Narva linnapea Ants Liimetsa ja volikogu esimehe Katri Raigiga. Pool tundi vesteldi piirilinna arengust ja probleemidest: esmalt räägiti energia hinna tõusust, seejärel aga arutati Narva kooli- ja haridusprobleeme. Narva linnapea sõnul vestlusel mainiti ka mõne munitsipaalkooli üleminekut riigi omandisse, nagu see on kavandatud Sillamäel ja Kohtla-Järvel.

Liimetsa hinnangul on Alar Karis Narva probleemidega piisavalt hästi kursis. Karis on käinud Narvas olles riigikontrolör ja ülikooli jiht.

Pärast linnavalitsuses peetud kohtumist suundus president Karis Narva piiripunkti, mille väravad paiknevad sõna otseses mõttes üle tee linnavalitsuse vastas.

Narva eesti keele majas kohtus riigipea õpetajate ja õpilastega ning Tartu Ülikooli Narva kolledžis kõneles Ida-Viru noorte kliimakogu esindajatega rohepöördest.

President Karis külastas ka Eesti Energia Auvere tööstusparki ja Viru Keemia Gruppi Kohtla-Järvel.

Auvere elektrijaama külastades sai president Karis ülevaate Eesti Energia hetkeolukorrast ja tulevikuplaanidest, sealhulgas eesmärgist muutuda aastaks 2045 süsinikuneutraalseks. „Kahtlemata on ettevõtte tuhanded töötajad teinud viimastel kuudel pingelise elektrituru tingimustes eriti palju ja rasket tööd, et meie inimeste kodud oleks soojad ja valged,“ sõnas riigipea. „Need inimesed väärivad seda, et teada, mida toob tulevik,“ sõnas president Karis. Riigipea kuulas kohtumisel ka ametiühingute esindajatelt töötajate muresid, mis on peegeldasid rohepöördega seonduvat teadmatust.

Riigipea käis metallitoodete tehases Fortaco, mis on üle 500 töötajaga üks Narva suurematest tööandjatest.

President Karis tegi jalutuskäigu Sillamäel, külastas Sillamäe sadamat ja Silmeti tehast ning samuti Tallinna Tehnikaülikooli Virumaa kolledži laboreid ja kompetentsikeskusi Kohtla-Järvel.

Virumaa kolledžis tutvustati Presidendile kolledži rohepöördega seonduvat haridus-, teadus- ja arendustegevust, sh tööstusrobootika, põlevkivi- ja rakendusliku keemia ning kütuste tehnoloogia teaduslaboreid. Presidenti huvitavas kolledži õppetegevus ning pikaajaline teaduse ja tehnikahariduse populariseerimine. “Meil oli suurepärane võimalus tutvustada presidendile nii kolledži teadus-arendusvõimekust kui ka taseme-täiendõppe plaane õiglase ülemineku valguses,” märgiskolledži direktor Mare Roosileht. Virumaa kolledžit on külastanud varasemalt 2013. aastal president Toomas-Hendrik Ilves ja 2004. aastal president Arnold Rüütel.  

Veel kohtus riigipea Ida-Viru Keskhaigla juhtidega, kellega kõneles viirusekriisiga toimetulekust.

Larissa Kaljrand

Reklaam