Advendiaja viimastel päevadel said Kohtla-Järve inimesed erilise kingituse – 19. detsembril avanes neil võimalus nautida linna kultuurikeskuse fassaadil digitaalset showprogrammi „Valguse jõud”.

Kell 17 suunasid videoprojektorid oma värvirikkad kiired kultuurikeskuse fassaadile, võimsad prožektorid aga oma tuled taeva poole. Show esimeses osas oli keskusefassaadil võimalik vaadata Eesti kunstiakadeemia magistrite 3D videoprojektsioone. Videod vahetusid koos eesti- ja ingliskeelsete kommentaaridega. Kohtla-Järve oludes jäi tekst paljudele vaatajatele kahjuks arusaamatuks, nii et osa publikust otsustas lahkuda. Need aga, kes jäid ootama show teist osa, said aga kindlasti näha igati omapärast ja kunstiliselt väga head programmi. Lavale astusid tantsutrupid Viis Tähte ja Rütm, valgusshow viis läbi Tartu tiim ArtisticFlow Studio.

Järgnes aga tõeline õhtu nael – üheksaminutiline videoshow „Põlevkivimaa päkapikkude seiklus digitaalses maailmas”, mille autoriks on kunstnik ja videopedagoog Taavi Varm Tallinnast. Kultuurikeskuse fassaad muutus taas hiigelekraaniks, kus toimetasid päkapikkudest kaevurid. Pilt, mis paljudele kohalikele inimestele on igati tuttav. Muinasjutulise videoshow autor suutis oskuslikult keskuse fassaadi aknaid ja sambaid ära kasutada. Videoshow finaalis kõlas jõulu- ja uusaastatervitus ning siis tõusid taevasse ilutulestiku säravad tuled.

Kultuurikeskuses küpses sellises stiilis jõuluajaetenduse korraldamise mõte juba mitmeid aastaid. Mõne aasta eest tehti juba katsetust kuvada videoprojektsioone hoone fassaadile. Ent tookord kohalikust videotehnikast ei piisanud ja sai selgeks, et peab kaasama võimsama tehnika ja antud eriala tundjaid.

„Veel enne pandeemiakriisi pöördusime kunstiakadeemia õppejõu Taavi Barma poole palvega külastada Kohtla-Järvet, et hinnata meie hoone fassaadi võimalusi. Selgus, et meie maja esifassaad sobib hästi põnevaks loominguliseks lahenduseks. Inspiratsiooni lisas ka põlevkivimuuseumi külastus. Nii sündis põlevkiviteemaline videolavastus,” rääkis nädalalehele Panorama kultuurikeskuse töötaja Marina Joutsi.

„Kultuurikeskuses on eelmistel aastatel korraldatud jõuluprogrammi „Päkapikumaa”. Siis kaunistasime terve maja vastavate dekoratsioonidega. 2020. aasta oli kuulutatud digikultuuri aastaks ja sellest tekkis idee korraldada videoshow hoone fassaadile. Ent koroonapiirangud tulid vahele,” märkis Joutsi.

Huvitav oli show autori mõte kaasata programmi ka oma tudengite tööd, kelle jaoks oli omaloomingu esitlus nii-öelda suurele ekraanile esimeseks taoliseks kogemuseks.

Marina Joutsi jätkas: „Sisuliselt on tegemist juba kolmanda audiovisuaalse kunsti üritusega.  Võin julgelt lubada, et sellest saab linna traditsioon. Meie kultuurikalendris on pidulikul jõuluaja tähistamisel oma kindel koht. Oleme mõelnud veel ka digitaalse õppe korraldusele. Sügisel käivitasime õppeprojekti, mille raames korraldab Taavi Varm õpilaste rühmale õpituba. Arvestame siin sellega, et IT-maailm on noorte seas väga populaarne. Kindlasti tuleb aeg, mil meie enda noored videokunstnikud ja lavastajad saavad oma loomingut erinevatel üritustel näidata.”

Taavi Varm märkis Panorama küsimustele vastates, et seni on ta täitnud Tallinna tellimusi. Näiteks kaunistasid tema loodud 3D videod Draamateatri fassaadi teatri juubeli tähistamisel. Tema videoid näidati ka Jaani kiriku fassaadil pealinna Vabaduse väljakul.

Kohtla-Järve tellimus oli Varmile suureks väljakutseks, sest tuli arvestada fassaadi suurte akende ja kõrgete sammastega. Samas kergendas lõpptulemit hoone hele värv. Veel märkis Varm ära võõrustajate sooja ja asjaliku suhtumise, mille eest on ta ääretult tänulik.


Ilja Telnov, Jana Kuiv

Foto: Ilja Telnov

Reklaam