Kahe Virumaa maakonna tööturul on tekkinud kummaline olukord. Ida-Virumaa on jätkuvalt kõige kõrgema töötute arvuga maakond, Lääne-Virumaa naabrid on samas erinevate tööpakkumistega Eestis üks edukamaid maakondi. Rakveres tegutsev transpordi- ja logistikafirma EGESTEN otsustas tööjõudu otsides korraldada 13. jaanuaril Jõhvis värbamispäeva. Firma personalijuht Margit Tatkam selgitab töötajate otsingutega seotud muresid ja rõõme.

– Lugupeetud Margit Tatkam, kas tänapäeva Eestis ja eelkõige kahes Viru maakonnas on normaalne, et inimene käib oma elukohast kuni 100 km kaugusele tööle?

– Eesti pole suur riik, kus tööturul on just selline olukord välja kujunenud. Oleme harjunud meie töölistega Soomes või Rootsis. On sadu juhuseid, kus inimene elab Rakveres või Jõhvis ja sõidab iga päev Tallinnasse tööle. Rakvere ettevõtetes on samuti palju Ida-Virumaa inimesi. Sellised tuntud ettevõtted nagu Rakvere Lihakombinaat ja puidutööstus Jeld-Wen toovad bussidega töölisi Jõhvist, Kohtla-Järvelt ja Kiviõlist.

– Kui võrrelda kahte Viru maakonda, siis on selgelt näha, et Lääne-Virumaal on väga palju vabu töökohti. Samas Ida-Virumaal on jätkuvalt kõige suurem töötute arv.

– Tõesti on Jõhvi ja Rakvere vahemaa ju kõigest 70 km. Firma EGESTEN teeb aktiivset koostööd töötukassaga, jagades infot vabade töökohtade kohta. Helistame töötukassas arvel olevatele inimestele ning tutvustame meie töö- ja palgatingimusi. Peame tunnistama, et enamus selliseid kontakte meile uusi töötajaid ei lisa.

– Millised on üldse ühe Eesti ettevõte võimalused uusi töötajaid värvata?

– Kasutame maakonna ja kohalikke ajalehti kuulutuste avaldamiseks. Suured lootused on pandud sotsiaalmeedia kanalitele. Teeme koostööd töötukassaga ja korraldame värbamispäevi. Näiteks EGESTEN teeb koostööd Rakvere ametikooli autolukksepa eriala õpilastega, pakkudes neile praktikavõimalust. Mitmed praktikandid on pärast õpingute lõpetamist meie kollektiiviga liitunud.

– EGESTEN on andnud tööd Ukraina töötajatele. Miks soovite sellest süsteemist loobuda?

– Ukraina töölistega on tekkinud mitmeid probleeme. Eelkõige on probleemid seotud tööliste lühiajalise tööviisaga, pealegi viisa kehtivuse aega jäävad ka need kuud, millal tööline soovib olla kodus. Meil on aga töölistega lepingud sõlmitud, mis tähendab, et isegi töölise eemaloleku ajal kannab meie ettevõte maksukohustusi. Lepingu katkestamisel peab nii tööline kui ka meie ettevõte taas tegelema töölubade taotlusega. Oleme otsustanud, et kohalike, sealhulgas just Ida-Virumaa, tööliste kaasamine on meile märksa kasulikum.

– Iseloomustage oma firmat, millega tegeleb EGESTEN?

– EGESTEN loodi täielikult Eesti kapitalil 20 aastat tagasi. Nende aastatega on firma tegevus laienenud. Täna räägime juba kolmest firmast, mis tegutsevad EGESTENi lipu all. Meil on remonditöökoda Rakveres, tegeleme transportteenustega Skandinaavia suunal ja Eestis, teostame suuremõõtmeliste masinate tehnilist ülevaatust. Kokku on meie firmades umbes 200 töölist.

– Sellegipoolest vajate hetkel ligi kümmet remonditöölist ja autojuhti.

– Töömahud on suurenenud, oleme saanud palju huvitavaid Eesti-siseseid ja välistellimusi. Ja nagu juba mainisin, soovime vähendada Ukraina päritoluga tööliste arvu. Hetkel vajame keevitajaid (erinevad keevitustööd haagiste ja veokite remontimisel, peamiselt on alumiiniumkeevitus), lukkseppi (veoautode remont- ja hooldustööd, v.a spetsiifilised tööd nagu mootori- ja käigukastiremont), autoelektrikuid.

– Kas siis Ida-Virumaa töölised peaksid iga päev edasi-tagasi sõitma?

– Eelkõige on see töölise enda valik. EGESTEN on rakendanud sõidukompensatsiooni süsteemi – kompenseerime mõistlikus ulatuses sõidukulud kaugemalt pärit töötajatele. Juba mainitud Rakvere Lihakombinaat ja puidutööstus Jeld-Wen korraldavad igapäevast tööliste vedu Rakvere ja Ida-Virumaa keskuste vahel. Siin aga mainin, et tegemist on vahetustega tööga. Töölistel on mõned päevad nädalas töövabad. Meie remonditöökojas sellist võimalust ei ole, aga meie peamajal Rakvere linna külje all Lepnas on juurdeehitus, kuhu oleme sisustanud seitse magamistuba – kahele või neljale inimesele. Kohapeal ööbivad töölised saavad kasutada kööki, tööst vabal ajal kasutavad töölised Rakvere linna vaba aja veetmise võimalusi, eriti eelistatud on spordiklubid.

– Üheks EGESTEN arufirmaks on EGESTEN TRANSPORT OÜ. Tutvustage mõne sõnaga ka selle ettevõtte tegemisi?

– Egesten Transport OÜ on Eesti kapitalil põhinev ettevõte. Oleme üle 20aastase kogemuse, ligi 100 töötaja ning üle 75 veokiga üks Eesti suurematest veoteenust pakkuvatest ettevõtetest. Masinapargis on meil nii liikuvate põrandatega poolhaagised (90 m³) kui kallurhaagised (50 m³). Osutame transporditeenust siseriiklikult kui ka rahvusvaheliselt (Soome, Skandinaavia, Läti). Ettevõtte kontor asub Rakveres, kuid kuna veod on üle riigi, siis autojuhte on meil igast piirkonnast. Ettevõtte autopargis on enamasti MANid, kallur- ja liikuva põrandaga haagised. Kõik autod on varustatud digitaalmeerikuga. Autoparki hooldab ettevõttele kuuluv remonditöökoda.

– Enne kui küsime Jõhvis kavandatud värbamispäeva kavast, ei saa esitamata jätta küsimust töötasude kohta?

– Kõikidel vestlustel potentsiaalsete töölistega just seda küsitakse. Ja see igati õigustatud ja loomulik. Meie firmas saavad oskustöölised väärikat töötasu, mis piirneb Eesti keskmise palgaga. Selleks, et sellist väärikat palka välja teenida, peab tööline ennast korraliku ja oskusliku töömehena õigustama. Ja kui alguskuudel napib oskusi ja teadmisi, siis meie staažikad töölised on valmis konsulteerima. Autojuhtidele, kellele usaldame kallihinnalised masinad, esitame kõrged kvalifikatsiooninõuded.

– 13. jaanuaril kavandate Jõhvis värbamispäeva. Kus see personaliüritus toimub?

– Neljapäeval, 13. jaanuaril algusega kell 17.30 Jõhvis asuvas Kersti Võlu õppekeskuses (Kooli tn 7, Jõhvi) soovime tutvustada oma ettevõtteid, räägime vabadest töökohtadest ja töötingimustest ning vastame kõikidele küsimustele. Värbamispäevaks on ette valmistatud slaidipresentatsioon ja kui mõnele küsimusele ei leia vastust, siis kindlasti võtame küsijatega hiljem ühendust. Loodame aktiivsele osavõtule – see kutse pole ainult hetkel töötutele, vaid ka neile, kes on mõelnud töökohavahetusele, parematele töötingimustele ja kõrgemale töötasule.

Vestles Jana Kuiv

Reklaam