Eesti Betooniühingu ja Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu korraldatavale konkursile „Aasta betoonehitis 2021” esitati 16 ehitist. Nende seas on ka Ahtme aktiivravi- ja tervisekeskus, teatab Eesti Betooniühing.

„Betoonehitiste võistluse geograafiliselt laia haaret näitavad uute hoonete ja rajatistega osalevad kolm Eesti suuremat linna, aga ka Ida- ja Lääne-Virumaa ning kolm Harjumaa valda,” sõnas Eesti Betooniühingu juhatuse esimees Imre Leetma. „Võistluse ja betoonehitiste laia paletti näitavad hästi osalevate ehitiste tüübid: büroohooned, hooldekodu, koolid, korterelamud, rulapark, sadamaterminal, sillad, tervishoiuasutus, tunnelid,” lisas Leetma. 

Imre Leetma sõnul võib alanud võistluse üheks märksõnaks pidada betooni julget kasutamist avaliku linnaruumi, linnadisaini elemendina – alates Tallinna sadama kruiisikaist ja Tartu Riia-Vaksali tänava tunnelitest ja viaduktist kuni Tondiraba pargi rulapargini.

Eesti Betooniühingu juhatus kinnitas kõik võistlusele esitatud 16 ehitist „Aasta betoonehitis 2021” nominentideks. Peale Ahtme aktiivravi- ja tervisekeskuse  2021. aasta betoonehitise tiitlile kandideerivad veel näiteks: Aaspere eritasandiline ristmik Lääne-Virumaa Haljala vallas, Talinna Erivajadusega inimeste kodu Merimetsa teel, Kindluse kool Harjumaal Rae vallas, Pärnu ühishoone, Tabasalu riigigümnaasium ja Tabasalu põhikool Harjumaal ning Tallinna sadama kruiisiterminal.

Konkursi eesmärgiks on leida ja esile tõsta ehitisi, mille nägusus ning efektiivne ja ökonoomne teostus demonstreerivad betooni kui kodumaise materjali eeliseid ja võimalusi.

Võidab objekt või menetlus, kus oluline panus on olnud Eestis registreeritud ettevõtjate tööl ja Eestist tarnitud betoonmaterjalidel. Võidutöö valimisel arvestatakse ka objekti projekteerimise ja ehitamise professionaalsust ning nõudlikkusastet, kvaliteeti ja innovaatilisust.

Peaauhind kuulub võiduidee autorile. Äramärkimist leiavad võitnud objekti tellija, projekteerija, ehitaja, betooni ja raketiste tarnija.

 Kahekümne teist korda korraldatava võistluse žüriisse kuuluvad Eesti Arhitektide Liidu, Eesti Betooniühingu, Eesti Ehitusettevõtjate Liidu, Eesti Ehitusinseneride Liidu, Eesti Ehituskonsultatsiooniettevõtete Liidu, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu, Kunda Nordic Tsemendi ja ehitusajakirjanduse esindajad. Võistluse žürii alustab tööd jaanuaris.

Võitja kuulutatakse välja Betoonipäeval märtsikuus 2022. aastal.

Eelmisel Aasta Betoonehitise konkursi eriauhinnad pälvis Sisekaitseakadeemia Narva õppekeskuse ja Tartu Ülikooli Narva kolledži ühine õppe- ja majutushoone, Narva linnuse konvendihoone rekonstrueerimine. Ajakirja “Ehitaja” eriauhinna sai Sillamäe linnavalitsus Sillamäe rannapromenaadi tellijana.

Panorama

Toimetuselt:

Leping Ahtme aktiivravikompleksi ja tervisekeskuse juurdeehitise ehitamiseks sõlmiti Astlanda Ehitus ja SA Ida-Viru Keskhaigla vahel 19. augustil 2019.  Kokku oli hanke maksumuseks 15,8 miljonit eurot. Ahtme Tervisemaja ehk esmatasandi tervisekeskus ehitati 1963. aastal valminud haigla G-korpuse juurdeehitusena, millega lisandus üle 2200m2. Tervisekeskusesse on koondatud lisaks perearstidele ja –õdedele ka füsioteraapia, ämmaemandusabi ja koduõenduse teenused. Juurdeehitus on integreeritud vana G-korpusega, kus peale ümberehitust hakkab toimuma eriarstide ambulatoorne vastuvõtt. Uue aktiivravi- ehk M-korpusega lisandus üle 8700m2 uut panda. Uues korpuses paiknevad enamiku siseerialade palatid, angiograafia kabinet, laboratoorium, patoloogiateenistus – kokku kaasajastatakse 11 raviüksuse taristu.

Reklaam