29.  jaanuaril korraldab Ida-Virumaa Spordiliit Kohtla-Järve kultuurikeskuses spordiaasta 2021 parimate autasustamise. Üritusele on palutud ka Jõhvi jalgpallimuuseumi esindus, et vastu võtta tänukiri jalgpalliajaloo säilitamise ja jäädvustamise eest. Selle maakondlikku tunnustuse saab muuseum raamatu „100 aastat. Lend kulgeb normaalselt” eest.

Jalgpalliklubi Phoenix juhi Sergei Ivanovi poolt koostatud kohaliku jalgpalli ajaloolise ülevaate venekeelne versioon ilmus eelmise aasta sügisel. Augustis 2021 alustati ka raamatu tõlkimisega eesti keelde. Eestikeelne trükis nägi ilmavalgust jaanuari teisel nädalal.

Autor Sergei Ivanov kirjutab raamatu sissejuhatuses: „Jõhvi jalgpalli ajalugu on juba üle 100 aasta vana. Olen kogu oma elu tegelenud jalgpalliga, kuid alles nüüd esitasin endale küsimuse – huvitav, kui mitme põlvkonna poisid ja tüdrukud on tulnud staadionimurule oma kodulinna lipuvärve kaitsma? Olen ise ka nende seast, kes juba esimesi samme tegema hakates õppis koduhoovis pallitagumist.”

Raamatu koostamisel kasutas autor palju ajaloolisi muuseumimaterjale, eelkõige fotomaterjale. Samuti on raamatus hulk vestlusi kunagiste mängijate ja treeneritega. „Ma ei saa väita, et antud raamatus on ajaloolise täpsusega kirjeldatud kõiki kohaliku jalgpallielu etappe ja sündmusi, kuid ma püüdsin koos oma sõpradega edasi anda selle spordiala põnevat ja haaravat vaimu. Juttu on ajast, mil paljud inimesed pidasid tähtsaks karikate ja medalite võitmist ning nende hinges elas soov kaunistada Jõhvi elu erksate värvide ja sportlike saavutustega,” märgib autor. Jutt raamatus veereb mina-vormis, mis lähendab autorit lugejaga ning muudab autori märkamatult meie kaasvestlejaks.

Raamatu „100 aastat. Lend kulgeb normaalselt” eestikeelse variandi toimetaja-koostaja oli Irina Kablukova. Raamatu tõlkisid eesti keelde Samuel Golomb ja Jaak Ulman. Kaane kujundas Konstantin Kalakauskas, maketitöö ja sisekujunduse tegi Nelli Kotova. Trükise väljaandjad on Vladislav Naumov ja FC Phoenix. Raamat on toimetatud ja trükitud nii-öelda „oma kulu ja kirjadega”, mingit kõrvalist finantsilist abi ei olnud.

Jõhvi jalgpallimuuseumis on hoiul ajalooline foto aastast 1920, millel on meeskonna Kalju mängijad: Helmar Timusk, Rein Kraus, Herbert Koppel, Ernst Kütt, Voldemar Noortoots, Eduard Hints või Aleksandr Hints, Johannes Kruut, Johannes Teksal, Kalju Otto, Voldemar Härma (Jõhvi linnapea), Rudolf Leufeldt. See on üks vanimaid pildimaterjale Jõhvi jalgpalli ajaloost ja andis põhjuse kuulutada 2020. aasta kohaliku jalgpallielu juubeliaastaks, mil algas ka ajalooraamatu koostamine.

Samal päeval, kui ilmus trükist raamatu eestikeelne variant, kinkis jalgpallimuuseum trükise Jõhvi vallavolikogu esimehele Vallo Reimaale. Reimaa kommenteeris kingitust järgmiselt: „Näib, et minu kui „raamatuhullu” kuulsus on Jõhviski levima hakanud. Nimelt kinkis suur jalgpallifänn ja jalgpalliklubi FC Phoenixi vabatahtlik Vlad Naumov enne eilset vallavolikogu istungit mulle rõõmsa üllatusena raamatu „100 aastat. Lend kulgeb normaalselt”, mis räägib Jõhvi jalgpalli ajaloost. Kõige krooniks leidus raamatus ka selle autori Sergei Ivanovi isiklik pühendus. Suur tänu selle eest! Minu lubadus külastada Jõhvi jalgpallimuuseumit, mis seni ajapuudusel tegemata jäänud, tuleb nüüd auvõlana kiiresti täita.”

Raamatu üks väljaandjatest Vladislav Naumov rääkis nädalalehele Panorama, et raamatust on saanud muusemikülastajatele meeldiv kingitus. Raamat on üle antud ka Jõhvi keskraamatukogule ja Ida-Virumaa kohalikele raamatukogudele. Huvi uue raamatu vastu tundis ka naabermaakonna Lääne-Virumaa keskraamatukogu. Trükis on kingitud Eesti Jalgpalliliidule, Eesti Olümpiakomiteele ja Tartus asuvale Eesti spordimuuseumile.

Raamatu autor, FC Phoenixi president Sergei Ivanov märgib, et tegelikult on neid, kes kannavad endas ilusat armastust jalgpalli vastu, Jõhvis ja üldse Ida-Virumaal väga palju.

Larissa Kaljurand

Reklaam