Mida hullem on talv, seda rohkem kuuleme nurimesist teede hoolduse kvaliteedist. Teedehooldusfirmade operaatoritel on telefonid punased, sotsiaalmeedias näeme tormi- ja lumehangede pilte ning jätkuvalt nuriseme talveilma üle.

Nädalaleht Panorama salvestas kaks Jõhvi valla Pajualuse küla elanikega. Esmalt kõneles hr Nikolai: „Kuijätkub selline lumekoristus, siis ma enam ei saa oma kodust välja. Minul on vahetustega töögraafik, töötan kord päeval, kord öösel. Mina ja minu abikaasa oleme liikumispuudega, liikuda sügavas lumes on praktiliselt võimatu. Mured teehooldusega algasid just selle aasta alguses.  See on täielik košmaar. Märgin, et enne oli olukord paju parem. Lomulikut olid ka enne mõned arusaamatused, kuid piisas ühest telefonikõnest ja paari tunniga olid mured murtud. Enne suudeti teed hoida õige laiusega, lumi lükati põllule. Nüüd aga reedest pühapäevani pole ikka veel teed korras. Pühapäeval tuli teedetehnika alles kell 16.

Proua Tiiu jätkab oma muretsemisega samas vaimus: „Iga aastaga läheb ikka hullemaks ja hullemaks. Laupäeval juba ei saanud kodust välja. Pühapäeval samuti ei pääsenud liikuma. Lubati alustada teede puhastamisega esmaspäeval, aga näete, mis siin toimub! Minul läheb 10-aastane laps kooli. Kuhu see laps üldse minna saab!? Ma kardan, et laps jääb sellisel teel ja selle nähtavusega lihtsalt auto alla. Kes siis vastutab!? Vallavalitsuses öeldi – saite ju tormihoiatuse, püsige siis kodus! Aga meie käime ju tööl. Mis saab siis, kui peaks kutsuma kiirabi või päästjad? Meie kandis oli lund üle meetri, keegi ei pääse meie juurde. Võtaks hobuse, aga hobune samuti ei pääseks liikuma. Vanasti, kui töötas Tammiku kaevandus, kutsusime kaevandusest linttraktori. Nüüd aga need väikesed traktorid, kellega on tehtud lepingud, ei suuda teehooldust korralikult teha”.

Tõesti, lumine talv tekitab tõsiseid raskusi teede hooldamisel. Ilmajaam teatab, et lähiajal on taas oodata tihedat lumesadu. Ida-Virumaal on välja kuulutatud lumetõrje eriolukord. Igati loogiline on ka see, et elanikud on nõudlikud teedehooldusfirmade tegevuse üle. Suurem osa elanike pahameelt on seotud majadevaheliste aladega ja külateedega. Külaelanikud on olukorras, kus mitu päeva üldse ei pääse liikuma. Just nii juhtus Pajualuse külas.

OÜ N&V omanik Nikolai Ossipenko teatas, et tema firma alates 16. jaanuarist enam ei teeninda Jõhvi valla külateid. Uued lepingud on sõlmitud väikefirmadega, kellele viimased lumetormid olid tõsiseks katsumuseks. Paraku jäi inim- ja tehnikajõudu vajaka. Külaelanikud on mures, sest talvekuud pole sugugi veel möödas. Märgime, et Jõhvi vallavalitsuses on loodud maaelu arengu eest vastutava abivallavanema koht, kuid mingit muutusi külaelu edendamisel need struktuurimuutused ei toonud.

Panorama

Reklaam