Eestimaa omavalitsuste talimängud toimuvad tavaliselt iga nelja aasta järel, kud 2021. aasta talimängud jäid koroona piirangute pärast pidamata. Otsustati korraldada 14. Talimängud selle aasta märtsis.

4.-6. märtsini võõrustab Ida-Virumaa kõikide Eesti omavalitsuste võiskondi, kes osalevad traditsioonilistel Talimängudel. Eestimaa talimängud on Baltimaade suurim talispordifestival, kuhu oodatakse üle 3000 osaleja. Huvi talimängude vastu on väga suur, näiteks ainult korvpalli turniirile registreerus 40 võistkonda.

Eestimaa talimängudega tähistatakse spordiliidu Jõud 75. aastapäeva ning Mängud toimuvad EOK egiidi all. Talimängud korraldab Eestimaa Spordiliit Jõud koostöös Ida-Virumaa Omavalitsuste Liidu, Ida-Virumaa kohalike omavalitsuste ning Ida-Virumaa Spordiliiduga. 14. Eestimaa talimängude avatseremoonia toimub 5. märtsil kell 20.00 Jõhvi muusikaväljakul.

Kõige sportlikumad maakonnad ja omavalitsused selguvad võisteldes 22 spordialal – murdmaasuusatamises, mäesuusatamises (mäesuusk ja lumelaud), ujumises, juhtide võistlused, suusaorienteerumises, laskesuusatamises, jäähokis, suusahüpetes, kiiruisutamises, kreeka-rooma maadluses, vabamaadluses, naistemaadluses, motokrossis, õhkrelvadest laskmises, mälumängus, meeste võrkpallis, naiste võrkpallis ning arvestuslikud meeste korvpallis, naiste korvpallis, lauatennises, males ja kabes. Talimängude kavas on veel järgmised võistlused ja mittearvestuslikud spordialad: KOV juhtide korvpall, kirvevise, ning erinevad liikumisharrastuse üritused kõigile soovijatele.

Talimängudel osalevad Eesti maakondade, linnade ja valdade võistkonnad. Talimängude üldkokkuvõttes selgitatakse parimad maakonnad, parimad linnad ja parimad vallad. Võistlevad omavalitsused on jaotatyd grupidesse vastavalt elanikke arvule.

Suurem osa võistlusi toimub Ida-Virumaa spordibaasides. Näiteks 6. märtsil toimub lumelauavõistlus Kiviõli Seikluskeskuses, samal päeval korraldatakse Narvas laskesuusatamise võistlused. 5. märtsil toimuvad Kohtla-Järvel Wiru Spordikeskuse ujulas ujumise võistlused ning samal päeval saavad Kohtla-Järvel Wiru Spordikeskuses kokku mälumängijate võistkonnad. Osa võistlusi toimub Otepääl ja Tallinnas.

Kuna 14. Eestimaa talimängud  pidid toimuma 2021. aastal, siis olid valmistatud ka vastava aastaarvuga medaled. Need medalid leiavad omanikud selle aasta talimängudel, seega autasustamine meenutab situatsiooni, mis oli Tokyo olümpiamängudel.

Jana Kuiv

Reklaam