Ida-Virumaa Omavalitsuste Liidu juhatus otsustas 11. veebruaril välja anda kaks Ida-Viru maakonna teenetemärki. Peale selle on teada, kes pälvis Ida-Virumaa Aasta tegija tiitli. Aunimetused ja tiitlid said annetatud vahetult enne Eesti Vabariigi sünnipeva, autasustamise tseremoonia aga toimub suvel, Võidupäeval.

Ida-Viru maakonna teenetemärk annetatakse Termak Estate OÜle, kes haldab Noorus Spa Hotelli Narva-Jõesuus. Noorus Spa Hotel on perioodil 2020-2021 valmis ehitanud Narva-Jõesuu linna esimese ja suurima veekeskuse, mis mõjutab oluliselt turismi arengut nii Ida-Viru maakonna kui ka terve Eesti mõistes. Noorus Spa Hotelli ruumides on viimaste aastate jooksul korraldatud mitmeid koolitusi, seminare ja konverentse. Näiteks Ida-Virumaa Integratsioonikeskuse kõik konverentsid toerantsuse teemadel toimusid Noorus Spa ruumides. Ka sellel, 2022. aastal kavandab Integratsioonikeskus konverentsi teemal “Tolerantsus ja rahvuskonfliktide ennetamine”. Rahvusvahelise konverentsi võõrustajateks on Noorus Spa töötajad.

Veel saab Ida-Virumaa Omavalitsuste Liidu juhatuse määruse alusel maakonna teenetemärgi Toila Vallavalitsuse arendusnõunik Mehis Luus. Tema tööd iseloomustavad pikaajaline koostöö erinevate omavalitsustega ning isiklik panus mereturismi, kalandusse, sh ka väikesadamate arengusse. Mehis Luus on aktiivne vabatahtlik merepääsja ja merepääste arendaja. Mehis Luus osaleb samuti Narva-Jõesuu muuli taastamise protsessis. Tema abi oli ka rahvuskultuuride festivali Loomepada korraldamisel, kui festivali peateemaks oli kultuuri digiaasta. Mehis Luus osales Toila lossi virtuaalekskursioonide projekti käivitamisel.

Ida-Viru maakonna teenetemärkidele esitati 12 ettepanekut, märgid antakse omanikele üle võidupühal.

Ida-Virumaa omavalitsusliit, maakondlik ettevõtluskeskus ja maakonna ajaleht Põhjarannik valisid Ida-Viru 2022. aasta tegijaks turismiklastri. Klastri ajutrusti moodustavad ligi poolsada turismiettevõtet ja -asutust koos kõigi maakonna omavalitsustega.

Klastri eesmärk on tutvustada Ida-Virumaad kui avastamisväärset ning mitmekülgseid võimalusi pakkuvat turismisihtkohta, selleks et kaasata uusi sihtgruppe ja sihtturge ning suurendada Ida-Virumaa külastatavust ja turismitulu. Ida-Virumaa oli aastal 2020 Tallinna järel Eesti turismisihtkoht nr. 2 (ca miljon ööbimist aastal 2020) ning Narva toel turistidele kindel peatuspaik Tallinna ja St. Peterburi ühendaval turismiarteril. Turismiklastri käivitasid Ida-Viru tugevad turismiteenusepakkujad ja omavalitsused 2008 a. sügisel. Eestvedajad ehk Ida-Viru turismi Tähelennustartijad olid Piia Tamm Jõhvi Kontserdimajast, Terje Rattur (Bürkland) Saka Mõisast, Andres Toode Narva muuseumist, Tarmo Bachman Meresuu SPAst, Kristi Markov (Kivestu) Toila SPAst, Ainar Varinurm Põlevkivimuuseumist, Kristina Ernits Jõhvi turismiinfost, Ene Raudar ja Paul Kesküla Illuka vallast, Tauno Võhmar Jõhvi linnast, Tiit Salvan Toila vallast, Veikko Lulalaid Vaivara vallast, Aivar Surva Mäetaguse vallast, Enn Käiss Eesti Kaevandusmuuseumist.

.Aasta tegija tiitli saamiseks esitati 12 ettepanekut. Lisaks Ida-Viru turismiklastrile olid nominendid ka Narva linnapea Katri Raik ja Spinnaker OÜ asutaja, omanik ja juhatuse liige Kaspar Eisel.

Aasta tegija auhinda antakse üle juunis võidupüha paiku.

Panorama

Foto erakogu, turismiweeb.ee

Reklaam