Presidendi kantselei avalikustas 21. veebruaril 148. Inimese nimed, kes saavad tänavu president Alar Kariselt teenetemärgi. Nende seas on kaks Ida-Virumaa kauaaegset kultuuritegelast, üks Ida-Viru Keskhaigla meedik ja maakonna päästeteenistuse juht.

«Iseseisvuspäeva eel tänab Eesti Vabariik oma teenetemärkidega inimesi, kelle sihikindlus, ennastsalgavus, pühendumus, leidlikkus või looming on eeskujuks paljudele teistele ning on muutnud kogu Eesti paremaks, hoolivamaks, märkavamaks, ettevõtlikumaks,» kirjutas president Alar Karis riigi teenetemärkide andmise otsuse eessõnas. «Teenetemärgid on tunnustus Eesti inimestele ja meie sõpradele välismaal, kes oma tegevusega on hoidnud meie põhiseaduse sõna ja mõtet, et Eesti riik on rajatud vabadusele, õiglusele ja õigusele, kaitseks sisemisele ja välisele rahule ning pandiks praegustele ja tulevastele põlvedele nende ühiskondlikus edus ja üldises kasus,» rõhutas riigipea.

Tänavu saavad kõrged riiklikud teenetemärgid kolm idavirulast.

Valgetähe IV klassi teenetemärk annetatakse kultuurielu edendajale Piia Tammele. Pikaajaline Jõhvi Kontserdimaja juht Piia Tamm on nüüd Ida-Viru loomeklastri projektijuht ja Viru filmifondi koordinaator. Tänu Viru filmifondile on Ida-Virumaale jõudnud mitmete rahvusvahelise koostööna valminud filmide võttegrupid. Olgu näiteks hiljuti linastunud põnevik “Omerta 6/12” või 2022. aastal vaatajate ette jõudvad mängufilmid “Apteeker Melchior” ja “Erik Kivisüda”, rääkis PiiaTamm hiljutisel Jõhvi vallavolikogu istungil,tutvustades Ida-Virumaa Ettevõtluskeskuse tegemisi. .

Valgetähe V klassi teenetemärgi saab rahvakultuuri edendaja Erika Kõllo. Ida-Virumaa Omavalitsuste Liidu kultuuritöö spetsialist Erika Kõllo 2012. aastal  pärjati Ida-Virumaa aasta tegijaks ja 2019. aastal sai ta sai Kultuurkapitali rahvakultuuri edendaja aastapreemia rahvakultuuri valdkonna loova arendamise eest.

Ning Eesti Punase Risti IV klass teenetemärgiga austab Eesti President Ida-Viru Keskhaigla nakkushaiguste arsti Natalia Nikitinat. Tartu Ülikooli haridusega infektsionist Natalia Nikitina töötab Ida.Viru Keskhaiglas alates 2002.aastast. Ta täidab infektsioonikontrolli teenistuse direktori kohustusi.

Eesti Punase Risti täänetemergi sai veel Ida-Virumaa päästepiirkonna juhataja Tarmo Anton, kes on panustanud 20 aastat Ida-Virumaa ohutuse arendamisele. Kohtla-Järvel sündinud ja kasvanud Tarmo Anton oli ka Kaitseliidu Alutaguse maleva pealik. 2008. aastal sai ta kapteni auastme. Tarmo Anton valiti 2021. Aasta kohalikkel valimistel Jõhvi vallavolikogu liikmeks, ta on EKRE fraktsiooni esimees.

Panorama

Reklaam