Jaanuaris tõusis korteri ruutmeetri mediaanhind Eestis 1833 euroni, mis on ligi 20 protsenti enam kui mullu samal ajal, analüüsib Eesti suurim kinnisvarabüroo Uus Maa Maa-ameti tehingustatistikat. Ida-Virumaal oli jaanuari tõus 35,7%.

Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütiku Igor Habali sõnul mõjutas aasta alguse elektrišokk ka kinnisvaraturgu, pannes inimesed rohkem liikuma ja sobivamat pinda otsima. „Seetõttu kasvas jaanuaris nii müügi- ja üüripakkumist arv. Kõrged kommunaalkulud mõjutavad rohkem üüriturgu ning kerge hinnakorrektuur alla on tõenäoline,“ ütles Habal.

„Müügihinnad jätkasid aga tõusu – aastaga kasvas üle Eesti korteri ruutmeetri keskmine mediaanhind lausa 300 euro võrra. Väiksemates linnades on hinnatõus märksa kiirem kui Tallinnas, kus aastaga kasvas korteri ruutmeetri hind 8,8 protsenti 2394 euroni. Tõenäoliselt näeme ka sel aastal kiiret mediaanhinna kasvu, mis on tingitud üldisest inflatsioonist ning valmivate uusarenduste suuremast mahust,“ ütles Habal.

Jaanuaris tehti Eestis korteritega 1750 ostu-müügi tehingut, mis on kolm protsenti vähem kui mullu samal ajal. Jaanuaris maksis korteri ruutmeeter Harjumaal keskmiselt 2295 eurot, mis on 14,5 protsenti rohkem kui mullu. Tartumaal tõusis ruutmeetri hind aastaga 10,7 protsenti 1848 euroni, Pärnumaal 19,3 protsenti 1287 ning Ida-Virumaal 35,7 protsenti 282 euroni.

Eramutega tehti jaanuaris Eestis 193 tehingut, mis on 14,6 protsenti vähem kui mullu. Eramu maksis jaanuaris keskmiselt 150 000 eurot, mis on mullusega võrreldes ligi 6 protsenti enam. Kalleim eramu müüdi 850 000 euro eest.

Elamumaa kruntidega sõlmiti 223 tehingut, mis 12,2 protsenti mullusest vähem. Keskmiselt maksis elamukrunt üle 30 000 euro, mis on ligi 20 protsenti mullusest enam. Suvilatehingute arv vähenes aastaga 12 protsenti 44ni. Paremate suvilate hinnatasemed küünivad Eestis ligi 200 000 euroni.

Kinnnisvara hindade olukorras Ida-Virumaal annavad head tõestust näiteks Kiviõli arendusprojekti Kalevi Kodu ühe- ja kahetoaliste korterite hinnad, mis ulatuvad 44528. eurost kuni 64622. euroni. Rekonstrueeritav korterelamu on neljakorruseline, kus hakkab paiknema

kokku 44 korterit, millest kaheksa korterit on 1-toalised ja ülejäänud 36 korterit 2-toalised. Neli korterit on BPG Kinnisvara andmetel juba broneeritud. Tegemist on esimese liginullenergia korterelamuga Ida-Virumaal.

Larissa Kaljurand

Reklaam