Tallinna Tehnikaülikooli Virumaa kolledž saatis teaduse ja insenerihariduse populariseerimiseks põhikooliõpilastele koolivaheajaks kokku 80 teadusülesannetega kasti.

Sarnaselt eelmiste koolivaheaegadega saadeti kasti sees viis tegevusülesannet vahendite ja tööjuhenditega lastele koju. Lastel tuli sel korral meisterdada dünaamiline mänguasi, robotkäsi, raketile spinner, ehitada veekell, teha katseid piimaga ja tekitada soolakristalle. Tegevuste juhendajad on koostanud kõikide ülesannete videojuhendid.

Teaduslaagri kastidele esitati nii palju sooviavaldusi, et kastid jagati ära ühe tunniga. Teaduskastid läksid kevadkoolivaheajal korraldatud  teaduslaagritesse Narvas, Sillamäel, Kohtla-Järvelel, Jõhvis, Mäetagusel, Iisakus, Toilas ja isegi Otepääl. 

„Kõik kastis olevad tegevused on praktilised, kus laps sai ise avastada ja leiutada. Need aitavad arendada lastes nii loovust, planeerimisoskust kui ka suurendada arenguusku, et kõik teadmised ei vaja kaasasündinud annet, vaid kõik on õpitav,“ selgitas teaduskastide väärtust Virumaa kolledži teadus- ja tehnikakooli juht Küllike Kullerkupp.

Teaduskastid pälvisid 2021. aasta lõpus Eesti Teadushuvihariduse Liidu tunnustuse kui LTT väärt praktika. Liit tunnustas kokku neljas kategoorias loodus-, täppisteaduste ja tehnoloogia (LTT) valdkonnas tegutsevaid säravaid tegijaid. Tunnustamise eesmärk on tuua esile need inimesed või asutused, kes on panustanud loodus- ja täppisteaduste ja tehnoloogiavaldkonna jätkusuutlikusse arengusse, tegevusse ning avaldada neile austust ja tänu. 

Tehnikaülikooli Virumaa kolledž on korraldanud kooliõpilastele teaduslaagreid juba aastast 2011. 2012. aastal pälvis kolledž tunnustuse „Riiklikult tunnustatud teaduse populariseerija 2012“. Teaduslaagrite läbiviimist toetab Euroopa Regionaalarengu Fond programmi „Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks“ projekti „Ida-Virumaa PATEE 2019‒2023“ raames.

Kolledžist on võimalik tellida teaduskast ka väljaspool koolivaheaega. Peale põhikooli õpilastele mõeldudteaduskasti kolledž pakub analoogilisi ükesannete kasti veelkalasteaia lastele. Lapsed ja lapsevanemad on teaduskastide kohta öelnud järgmiselt: “Tänan vahvate teadusülesannete eest. Laps saab mängu kaudu teadmisi keemiast, füüsikast ja üldiselt katsetest ja teadusest. “, “Kõik ülesanded olid huvitavad. Alguses meeldis mulle keemiaülesanne, aga mida edasi, seda huvitavamaks läks.”

Lasteielastele mõeldud teaduskasti komplekti kuuluvad 5 katset/ülesannet, vajalikud vahendid, juhendid eesti ja vene keeles ning lingid videojuhenditega.Komplekti kuuluvad: salakiri, molekulide mudelid, natuke põnevat keemiat ning vahendid ülesanneteks „Valgus arhitektuuris” ja “Värvide segunemine”.

Larissa Kaljurand

Reklaam