Kinnisvara arendaja BPG kavatseb Kiviõlis renoveerida nõukogudeaegse korterelamu, muutes selle kaasaegseks liginullenergia korterelamuks. Tegemist on esimese liginullenergia elamuga Ida-Virumaal. Nädalaleht Panorama palus BPG Kinnisvara juhil Tiit Vallingul huvitavat arendusprojekti põgusalt tutvustada.

Kinnisvarahindade seisust Ida-Virumaal annavad hea ülevaate Kiviõli arendusprojekti Kalevi Kodu ühe- ja kahetoaliste korterite hinnad, mis ulatuvad 44 528 eurost kuni 64 622 euroni.

BPG Kinnisvara juht Tiit Valling selgitab Kiviõli Kalevi tn 5 elamu ajalugu: „Soetasime enamiku korteritest selles majas 2007. aastal – pärast seda kui olime lõpetanud Ahtmes Salu tn 13 korterelamu ehitamise ja realiseerimise. Ostmise hetkel oli see toimiv elamu, kus enamikus korterites elasid nii omanikud kui ka üürnikud. Selleks ajaks, kui alustasime käesolevat ehitust, väljendas Lüganuse vallavalitsus soovi Kalevi tn 5 hoonet lammutada. Otsustasime, et jätkame hoone renoveerimist ja siis tuli ka termin Kalevi Kodu kasutusele.”

Täiesti loomulik, et Kalevi Kodu projektis on eriti tähenduslikud tulevased liginullenergia kulud. Praegu, mil elektrienergia hind on hüppeliselt tõusnud ja pole üldse selge, milline võib olla tulevikus gaasi hind, on energiakulude vähendamine kinnisvara soetamisel teema number üks. Tiit Valling jätkab selgitamist: „Liginullenergia on tänapäeva ehituskultuuris juba tavapärane. Püüdsime siduda oma maja tehaselise rekonstrueerimise pilootprojektiga, aga meie taotlus kahjuks ei kvalifitseerunud. Otsustasime, et kasutame neid teadmisi, mida oleme eelnevalt omandanud.” Veel märgib Valling, et energiakulude vähendamine pole tegelikult midagi keerulist – on vaja vaid õigeid lahendusi kasutada ja ehitustööde kvaliteeti tagada.

Kiviõli regiooni jaoks on kõne all olevasse moodsasse elamusse korteri soetamine suur investeering. Kiviõli kohalike inimeste huvi Kalevi Kodu projekti vastu puudub ja hoiak on pigem negatiivne, möönab Valling. Sotsiaalmeedia kommentaaride analüüs näitab aga, et arvamusi on seinast seina.

Rekonstrueeritav korterelamu on neljakorruseline ja kokku 44 korteriga, millest kaheksa on ühetoalised ja ülejäänud 36 kahetoalised. Neli korterit on BPG Kinnisvara andmetel juba broneeritud.
Tegemist on esimese liginullenergia korterelamuga Ida-Virumaal. Kalevi Kodu asukoht pakub mitmekülgset elukeskkonda, kus linnaelu mugavused on käe-jala juures, aga on ka piisavalt privaatne. Korterelamu vahetus läheduses on linna keskus, kauplused, arenevad ettevõtted, tervisekeskus, koolid ja lasteaed ning vaba aja veetmise võimalused. Sellise positiivse väljundiga püüavad kinnisvaraarendajad uusi elanikke Ida-Virumaale Kiviõli linna meelitada. 

BPG Kinnisvara loodab lõpetada Kiviõlis Kalevi Kodu projekti veel sellel 2022. aastal.

Larissa Kaljurand

Reklaam