16. märtsil toimuva IX Ida-Virumaa Kultuurifoorum läbivaks teemaks on ““Avatud kultuuriruum – piirkondliku arengu võimendi“´. Foorumi paneeliks on Jõhvi Kontserdimaja. Arvestades endiselt kehtivaid piiranguid saab osaleda foorumi töös ka virtuaalses Zoom`i keskkonnas.

Ida-Virumaa Kultuurifoorumi peakorraldaja on EV Kultuuriministeerium, kultuuriminister Tiit Terik esineb ka avakõnega. Foorumi moderaatori ülesanded täidab näitleja ja lavastaja Neeme Kuningas.

Foorumi põhiettekannetega esinevad Marju Lauristin (Kultuur kui tähenduste looja), PÖFF-i direktor Tiina Lokk (Suurfestivalide piirkondlik mõju). Eesti Filmi Instituudi direktor Edith Sepp ja Viru Filmifondi koordinaator ja Ida-Viru Loomeklastri projektijuht Piia Tamm jätkavad kinoarengu teemadel oma ühise ettekandega “Film kui valdkondadeülene koostöö platvorm ning riigi ekspordi- ja turunduskanal”. 

Igor Kotjuh, luuletaja, tõlkija, kirjastaja, kirjandussündmuste korraldaja pühendab oma ettekande kirjandusele kui ühisele kultuuriruumile.

Foorumi arutelu paneelile “Ühtsus mitmekesisuses – kuidas laiendada ühist kultuuriareaali?” palusid korraldajad Kultuuriministeeriumi kultuurilise mitmekesisuse asekantsleri Piret Hartmani, Briti Nõukogu Eesti esinduse juhataja Ursula Roosmaa, Narva Eesti keele maja juhi Anna Farafonova, Sillamäe Muusikakooli direktori Vladimir Võssotski ja Jõhvi Vallavolikogu esimehe Vallo Reimaa.

Eraldi teemana arutas Kultuurifoorum Raamatukogude aasta 2022 programmi tähtsust raamatukogude arengus. Ettekannetega esinevad  Kultuuriministeeriumi raamatukogunõunik Ülle Talihärm ja raamatukogude aasta projektijuht Liina Valdre.

Sümboolse kultuurisilla Ida-Virumaa ja Tartu vahel loob Tartu Euroopa kultuuripealinn 2024 turundusjuht Marika Goldman. Selles projektis Ida-Virumaa on juba saanud nimetuse “idavärav”.

Larissa Kaljurand

Reklaam