Kahel päeval, 22. ja 23. märtsil toimunud IdaVirumaa Kooliteatrite Festivali kavas oli 17 lavastust, parimatele tagatakse osalemisõigus Eesti Harrastusteatrite Liidu poolt korraldatud üleriigilisel kooliteatrite festivalil, mis toimub 13.-15. Mail Rakveres ja 27.-28. mail Viimsis.

Kahel festivali päeval nägi Jõhvi Kontserdimaja lava ja publik lastklassikat” – Kakukest, Sipsikut ja Saabastega Kassi, lisaks veel kirjandusklassikat – Nikolai Gogoli “Häda mistuse pärast” ja Anton Tsehhivi “Onu Vanja” ning noortele mõeldud näidendeid – Dana Sinderosi draama “Kõik, keda asi puudutab” ja Urmas Lennuki näidend “Kadunud kindapood “. Need on vaid mõned näited maakonna kooliteatrite festivali kavast. Noored näitlejad etendasid oma lavastusi Kontserdimaja suures saalis ja kammersaalis, kõik osalejad olid jaotatud kolme vanusegrupi: 1.-4. klass, 5.-9. klass ning 10.-12. klass.

Festivali geograafia hõlmas kogu Ida-Viru maakonda – Sillamäelt osales huvikeskuse ULEI trupp “Dremtheatre”, Kohtla-Järvelt Koolinoorte Loomemaja teatriring “Šans”, Slaavi Põhikooli näitetrupp, MTÜ teater JRG ning Kohtla-Järve Kultuurikeskuse teatristuudio „Siilikesed“, Narvast Laste Loomemaja Teater-stuudio “16. Komnata” (16. Ruum), Jõhvist Kultuuri- ja Huvikeskuse kooliteater ja draamaring, Jõhvi Gümnaasium näitetrupp ning Ida-Virumaa Kutsehariduskeskuse draama kollektiiv.

Näitemänge hindas 5-liikmeline žürii koosseisus Valentina Fursova teatrist Tuuleveski, Jelena Vaher teatrist Lepatriinu, näitleja ja lavastaja Allan Kress, näitleja Roman Maksimuk ja

Tallinna Kopli Huvikool teatriringi õpetaja Inna Milovanova. Hindajad peale laureaadi tiitlite määrasid veel lisaks mitu eripreemiat – parimatele lavastajatele, osatäitjatele, muusikalisele kujundusele, kostüümidele jne.

Festivali paremik oli sel korral järgmine:

Vanusegrupp 1.-4.klass

I koht – Sillamäe HNK „Ulei“ DREAM THEATRE;

II koht – Kohtla-Järve Slaavi Põhikool;

III koht – Narva Laste Loomemaja teater-stuudio „16. Komnata“.

Vanusegrupp 5.-9.klass

 I koht –   Kohtla-Järve Slaavi Põhikool;

II koht –  Sillamäe HNK „Ulei“ DREAM THEATRE;

III koht –  Jõhvi Kultuuri-ja Huvikeskuse kooliteater.

Vanusegrupp 10.-12. klass

 I koht –  MTÜ teater JRG;

II koht – Jõhvi Kultuuri-ja Huvikeskuse kooliteater;  

III koht – Narva Laste Loomemaja teater-stuudio „16. Komnata“.

Eripreemia näitlejameisterlikuse eest said Anna Kuznetsova,  Daša Plotnikova ja Diana Jakimova Sillamäelt, Anastasia Mihaltšuk Kohtla-Järvelt ning Marii-Heleen Maivel Jõhvist. Eripreemia hea duetimängu eest pälvisid narvakad Sofia Ramenskaja ja Olesja Jerjohina. Eripreemiatega märgiti veel mitmeid ettendusi – “Moero 1944” (Jõhvi Gümnaasium) hea teemakäsitluse eest, “TARTUFFE” (Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus) klassikalise materjali väärika käsitlemise eest, “Kolmwteiskümne stäht”  (Narva Laste Loomemaja teater-stuudio „16. Komnata“ hea ansamblimängu eest. Žürii tunnustas tiitliga “Lootustandev debüüt” Jõhvi Kultuuri-ja Huvikeskuse draamaringi juhendajat Alexandr Semenovit.

Ida-Virumaa Kooliteatrite festival oma ajastusega langes märtsis toimunud teatrikuule. Kooliteatrite lavafoorumit toetasid Eesti Kultuurkapital, Rahvakultuuri Keskus, Jõhvi vallavalitsus ja Ida-Virumaa Omavalitsuste Liit.

Larissa Kaljurand

Reklaam