2. aprillil toimus Jõhvis Ida-Viru Jahimeeste Liidu majas jahitrofeede hindamine.

Mõõtmisele oli toodud 7 metskitsesarve, 12 põdrasarve, 3 punahirvesarve, 2 metssea kihva, 4 kopra, 1 šaakali, 2 rebase ja 9 kährikoera koljut ning ühed valgesabahirve sarved ja ühe Euroopa mufloni sarved. Lisaks üks karunahk ja kaks hundinahka. Metsloomad olid kütitud mitte ainult Virumaal ja Eestis vaid ka Leedus ja isegi Hispaanias. Küttimise aeg kõikus alates aastast 1982 kuni 2021.

Trofeed tõid hindamisele jahimehed Avinurme, Kuremäe, Kiviõli, Narva, Mäetaguse ja Voka jahipiirkonnast. Kokku hinnati 45 trofeed, millest 38 hinnati medaliväärseks.

Kullakarvaliseks mõõdeti ühed põdrasarved ja üks kährikukolju. Ühed sokusarved, kahed Leedus kütitud punahirvesarved, ühed metssea kihvad, üks kopra kolju, üks šaakali ja kährikkoera kolju hinnati hõbedaselt. Pronksmedali punktidega hinnati neli soku-, 11 põdra- ja üks punahirvesarve. Lisaks ühed metssea kihvad, üks karu- ja hundinahk, kaks kopra ja kaks rebase koljut ning kuus kährikkoera koljut.

Üldarvestuses parima punktisumma said Voka jahimees Kalmer Varkov (300,0 p), Soome esindaja Nikolai Izotov (294,70 p) ja Meelis Mägi (272,84 p) Tamme jahipiirkonnast. Edukad olid Mäetaguse jahimees Marko Vinni, Aivar Jürgenson Kuremäelt ja Rahel Mäe Mäetaguselt.

Näiteks põdra sarvede hindamisel pöörati erilist tähelepanu sarvede pikkusele, kühvli laiusele ja harude arvule. Kokku hinnatakse põdra sarvi 16. Erineva tunnuse järgi. Karu- ja hundinaha hindamisel on vaatlusel viis erinevat kriteeriumit.

Trofee ekspertidena hindasid trofeesid Peeter Hussar, Tõnis Hiielaid ja Anne Reitel, lisaks olid hindamisel abiks Ida-Virumaa jahimehed Meelis Mägi ja Andres Tooming.

Ida-Viru Jahimeeste Liit on tänulik mõõtjate toimkonnale ja kõikidele, kes oma trofeed hindamisele tõid.

Jana Kuiv

Foto IVJS

Reklaam