Kõige rohkem tuuakse prügi riigimetsa Harju- ja Ida-Virumaal, kust pärineb kokku 92 tonni ehk üle poole koristatud jäätmetest. Selles statistikas on Ida-Virumaa jätkuvalt esireas.

„Kätte on jõudnud igal kevadel korduv aeg, mil meie kodumetsadesse mahajäetud kulunud talverehvide kõrval hakkavad lume alt välja sulama ka ehitus- ja olmejäätmed. Kaugemalt vaadates ei mõista, kas õitseb seal sinilill segi ülasega või särab puude vahel siiski kellegi majapidamisest ülejäänud „varandus“. Ei ole meeldiv, kui sirutad käe sinililli korjama ja põrkud halli ollust täis räpase taaraga või kaasajal ka näomaskiga. Olukord metsades näitab paraku endiselt, et peame prügi koristamise tööga jätkama ka edaspidi,“ lausus RMK peametsaülem Andres Sepp.

Enim viiakse metsa olme- ja ehitusjäätmeid, mööblit, aga ka näiteks klaasi, metalli ja ohtlikke jäätmeid. Mullu kulus 152 tonni prügi koristamiseks 79000 eurot.

Võrreldes 2020. aasta näitajatega ei ole olukord  Ida-Virumaa metsades eriti paremuse poole muutunud. 2020.  aastal pärines Ida-Virumaa metsadest 101 tonni koristatud jäätmeid. Kokku aga koristati Eestimaa meytsadest 2020. aastal 250 tonni jäätmeid, sellele tööle kulus 120 tuhat eurot riigiraha. Viimase 15 aastaga on riigimetsadest kokku korjanud ja ära viinud 100 vagunitäit jäätmeid, need vagunitäied paraku aga muudkui tulevad edasi. Enim viiakse metsa olme- ja ehitusjäätmeid, mööblit, aga ka näiteks klaasi, metalli ja ohtlikke jäätmeid.

Pilte tänaseks koristatud prügihunnikutest näeb RMK Flickri  albumist „Prügi riigimetsas“. Pildialbumis on kaks fotod Ida-Virumaa “sündmuskohtadelt”.

RMK kutsub kõiki inimesi küsima oma tuttavate käest: „Kuhu sina oma majapidamises ülejäänud jäätmed viid? On sul olemas korraldatud jäätmeveo leping?“. Heaks abimeheks on ka kaardirakendus kuhuviia.ee, kust saab vaadata, kus asuvad lähimad jäätmejaamad ning milliseid jäätmeid saab sinna viia. Kaardirakendusel leiab ka Jõhvile ja Kohtla-Järvele lähima Uikala prügila asukoha ja jäätmete nimistu. Uikalas ei võeta vastu ohtlike jäätmeid, erandiks on eterniit. Ohtlike jäätmete käitlemisega tegeleb Kohtla-Järvel OÜ Ekovir, kogumispunkt asub Ahtme linnaosas, Altserva 1T.

Kui aga leiate metsas prügi, andke sellest teada riigiinfo e-posti aadressil 1247@1247.ee või telefonil 1247. Kui prügistajat ei suudeta tuvastada, teeb metsaaluse puhtaks maaomanik, kelleks riigimetsa puhul on RMK.

Heaks võimaluseks on kevadise talgude kampaania “Teeme Ära!” raames korraldada riigimetsade prügist koristamise. Seni on Ida-Virumaal sellised teematalgud jäänud varju. Näiteks eelmisel aastal kampaania “Teeme Ära!” käigus koristati põhiliselt oma ettevõtte, kooli või lasteaia territooriumeid. Metsade koristusega paistsid silma Ida-Virumaa jahimehed.

Larissa Kaljurand

Fotod RMK

Reklaam