Välisministeerium korraldas Narvas toimunud konverentsist osavõtjatele väljasõidu  Kohtla-Järvele ettevõttesse Viru Keemia Grupp. Ekskursioon lõppes tehases Petroter III, kus toodetakse põlevkiviõli. Osalejatele räägiti, et viimastel tehnoloogiatel ehitatud tehas on suurim põlevkiviõlide tootja nii Euroopas kui maailmas. Kontsern VKG toodab igal aastal 600 000 tonni seda toodangut, mis kulub küttemasuudi ja põlevkivikeemia toodete valmistamiseks. Üle 90 % toodangust eksporditakse üle terve maailma.

Välisministeeriumi esindaja Margus Raava rääkis „Panorama“le:“

– Kaheks päevaks sai Ida-Virumaa Eestis resideeruvate aukonsulite külastuspaigaks. Just Kirde-Eesti valiti konverentsi läbiviimise kohaks, sest just siin regioonis toimub konverentsi üheks põhiteemaks olnud ettevõtluse arendustegevus. Me külastasime tehast „AQUAPHOR“, ettevõtet „Enefit“ ja „Petropter III“.  Aitame ettevõtjatel aukonsulite abiga luua kontakte nende riikidega. Tänasel ekskursioonil Viru Keemia Gruppi osaleb 40 aukonsulit. Nad esindavad riike, kus ei ole Eesti saatkondi. Need on näiteks Mehhiko, Brasiilia, Mozambiik jne. – ütles Margus Raava.

Tehase ekskursiooni viisid heal tasemel inglise keeles läbi tsehhi ülema asetäitja Andrei Arsenjev ja kontserni kommunikatsioonibüroo juht Iirna  Boenko. Aukonsulitele jättis erilise mulje vaatetorn, kust sai ilusa panoraamfoto linnast ja terrikoonidest.

Selle visiidi kontekstis tuleb meelde „lüüriline kõrvalekalle“. 5 juulil märkis vene telekanali „60 minutit“ saatejuht, et seoses gaasi kallinemisega hakati Eestis kütma masuudiga. “Missugune õudus!“  Keelates omadel osta gaasi Venemaalt nad pasundavad, et „Putin piiras gaasi tarneid“.  Ja teine pool ei tea kuidas Eestit „hellitada“  ja mida öelda! Jumal tänatud, et pead pandi tööle ja otsustati hakata kasutama küttemasuuti. Sellest teatas ERR. Konkurentsiameti peadirektor Märt Otsa hinnagul on võimalik gaasil töötavad katlamajad üle viia masuudile, aga selleks on vaja poliitilist otsust ja Brüsseli nõusolekut. Ettevõtjatele hea teema tegutsemiseks. Seda enam, kui meenutada majandusdoktor Hanon Barabaneri öeldud sõnu masuudist keeldumisest omal ajal (…järgneb „tõlkimatu sõnademäng“…) Mida halba siis leidsid vene telekanali „60minutit“ saatejuhid masuudi kasutuselevõtus Kohtla-Järvel, töötavad ju sellel masuudil paljud maailma ookeane ja meresid  traalivad laevad.  Nii, et Aukonsulite huvi on täiesti arusaadav. Mälestuseks kingiti VKG külalistele suveniiridena tükikesed põlevkivi.

Jevgeni Kapov

Autori foto

Reklaam