Esimest korda üle pika aja puutus ajakirjanik kokku sellega, et Linnade ja Valdade Liidu juhatuse esimees Veiko Luhalaid on nii pessimistlikult häälestatud Ida-Virumaa arenguperspektiividest. Vestlus temaga toimus 4.juuli hommikul.

– Härra Luhalaid, kümme päeva tagasi, tähistades maakonas Vabadussõja võidu aastapäeva, küsiti IVOLI juhatuse esimees Eve East’ilt Õiglase ülemineku fondi rahade suunamisest Ida-Virumaale. Tema oli optimistlik ja ütles, et tuleb ainult natukene oodata. Teie aga ütlesite, et Eesti ees on teised suured riigid ja see nõuab aega. Kuidas on praegusel hetkel nende rahadega?

– Täpselt samasugune situatsioon. Euroopa Komisjonilt pole uut informatsiooni tulnud.

– Kas Eestis juba teatakse kuhu need rahad lähevad, kui muidugi need rahad üldse tulevad?

– Sinna oli saadetud plaan, mille pidi Euroopa Komisjon kinnitama. Kuid seoses praeguse sõjaga võivad plaanid muutuda. Ma ei ole kindel, et kõik jääb nii nagu sinna sai saadetud.

– Lärmi üleminekuga “rohelisele energiale” oli palju. Praegu pole seda enam kuulda. Või meie lihtsalt midagi ei kuule? Kuidas on Ida-Virumaal lood põlevkivi kasutamisega?

– Praegu hakati põlevkivi kaevandama rohkem, sest hinnad on paremad ja Eesti Energia teenib väga hästi. Samas keskkonnakaitse alased nõuded karmistuvad, seetõttu eraldatakse rohkem raha keskkonnakaitsele ja ressursside kasutamisele.

– Linnade ja Valdade Liit ütles välja oma seisukohad plaaniliseks eestikeelsele õppele üleminekuks lasteaedades ja koolides?

– Meie vaidlesime vastu ja kuna meie ettepanekuid arvesse ei võetud, siis parlament võttis küsimuse päevakorrast maha. Ministeeriumist öeldi, et kohe kui on moodustatud uus koalitsioon, saadavad nad seaduse projekti. Erimeelsused puudutasid eralasteaedu. Teine küsimus, kust võtta eesti keele oskusega kvalifitseeritud juhatajaid ja pedagooge. Selliste regioonide jaoks nagu Ida-Virumaa pole neid võimalik leida sellise lühikese ajaga.

– Kuidas näeb välja tänane Ida-Virumaa majandus kogu Eesti foonil?

– Raske öelda! Rahandusministeeriumi prognoos on, et midagi head Ida-Virumaad ees ei oota, pigem vastupidi. Ma ei tea kuidas kõik see, mis maailmas toimub, mõjutab inimesi praegu ja tulevikus ning millised saavad olema inimestevahelised suhted järgmisel valimiste aastal.

– Kas valimised saavad Ida-Virumaa arengut positiivselt mõjutada tulevikus?

– Tahaks küll! Arvan siiski, et kõik jääb endiseks.

Vestles Jevgeni Kapov

Autori foto

Reklaam