Eetilised kaalutlused, tervis ja ümbritsev keskkond – need on põhilised põhjused loomsest toidust loobumisel. Rahvusvahelise veganite päeva saabumisega otsustas nädalaleht Panorama välja selgitada, kes siis on need veganid ja millised on nende erinevused taimetoitlastest, kas sellisest eluviisist on mingisugune kasu ja kas üldse tasub neid hukka mõista.

Vegetariaan – see on silt, mis ühendab kõiki loomsest, tapmise teel toodetavast toidust loobunuid. Kõikide nende hulgas, kes peavad kinni kindlast dieedist, aga neid on meie planeedil seitsmes osa elanikest, on väga palju põhimõttelisi erinevusi. Keegi sellest miljardist on loobunud liha söömisest, keegi on lihtsalt unustanud piimatooted ja keegi on loobunud isegi meest.

 Mitte paljudele endale eesmärgid püstitanud inimestele, kellel on oma maailma nägemus, pole määratud püha. Tänu väga suurele sellise ühenduse populaarsusele maailmas on veganid sellise püha saanud ja see on 1. november, mis on pühendatud veganite ühendusele, mis loodi 1944. aastal. Inglismaal loodud veganite ühenduse eesmärgiks oli veganite liikumise käivitamine ja levitamine maailmas, mis  sai realiseeritud XX sajandi lõpuks. 1944. aastast korraldavad veganid erinevates mailma nurkades heategevuse- ja valgustusüritusi.

Erinevalt vegetaarlastest on veganid loobunud absoluutselt kõigest elavast taldrikul, sealhulgas ka kalast, piimatoodetest ja mustas nimekirjas on isegi munad ja mesi, sest see on kanade ja mesilaste kiusamine. Ainult taimetoidud. Nende järgijad käituvad vastavalt ka köögiväliselt ehk ei luba endale soetada ega kanda naturaalnahkadest mantleid, villaseid riideid, siidist esemeid, karusnahkseid kasukaid või  jopesid ja teisi sarnaseid riideid.  Samuti on nad loobunud ka kosmeetilistest toodetest, mis on valmistatud loomkomponentidest.

Vaidlus veganite toitumise kasulikkusest ja kahjulikkusest on pikk ja keeruline. Paljud arstid kinnitavad, et vaieldamatu pluss on selle juures kaaluprobleemi puudumine ning väga väike risk haigestuda ülekaaluga seotud haigustesse. Samuti hoiab see madalana riski kahjuliku kolesterooli sattumist organismi läbi toitumise. Mis puudutab miinuseid sellise dieedi puhul, siis see nimekiri on küllaltki mahukas. Lihatoitudest loobumine toob endaga kaasa aminovitamiinide ja paljude hapete puuduse organismis. See võib halvasti mõjuda luude, naha, juuste kasvule ning otrafeerida ka lihaseid. Sellepärast arstid hoiatavad sellise dieedi kahjulikkuse eest, eriti laste ja rasedate naiste puhul. Vaatamata sellele ei jää sellise dieedi järgijaid vähemaks. On tehtud arvestus, et loomalihast loobuja  kingib sellisel moel elu 760 kanale, 5 lehmale, 20 seale, 29 lambale, mis puudutab kala, siis siin on arvud veelgi suuremad.

 Põhjused, et hakata veganiks on paljuski seotud eelkõige sellega, et olla seotud loomade päästmise protsessis. Kõige kuulsamad veganid on Pamella Anderson, Natali Portman, Pol Makkartni, Maik Taisson  ja paljud teised poliitikud, sportlased ja artistid. Meil Jõhvis on samuti veganite esindaja jalgpalliklubi treener Vladislav Aga Moldovast, kes tuli meie juurde juba veganina olles selles liikumises koos oma abikaasaga. Sotsiaalvõrgustikus oli ta lugenud, et traumajärgsete haavade paranemine on kiirem veganitel kui lihasööjatel. Pärast  saadud traumat oli tal võimalus seda väidet kontrollida ja see osutus reaalsuseks. Abikaasa vahetas oma elustiili, et abikaasat toetada.

– Praegu on kauplustes palju toiduaineid, mis võivad lihatooteid edukalt asendada. Need on soja tooted (vorstid, piim, juust ja paljud teised). – Muidugi tuleb läbi joosta mitu kauplust, et kõik vajalik üles leida – tunnistab Vladislav. Hinnavõitu sellise dieedi puhul samuti pole, sest asendustoidud on pisut kallimad kui naturaaltoidud. See-eest on võit tervise kasuks võrreldamatult suurem – arvab tema.

– Pärast seda, kui hakkasin veganiks, tundsin teatud kergust organismis ja energia juurdevoolu. Pole vaja arvata, et meie köök on kesine: meie abikaasaga oleme aja jooksul õppinud valmistama väga head ja piisavalt toitvat toitu, mis on ka väga maitsev. Mis puudutab meie lapsi, siis meie ei häälesta ega sunni neid selles, las otsustavad iseseisvalt, kuidas nemad tahavad toituda. Praegu on laste ratsioonis kõik, nii liha kui salatid ja kõik, mida pakutakse kauplustes. Me ei piira neid selles.

Kuid staažikas vegan hoiatab algajaid, et üleminek lihatoidult taimtoidule peab toimuma ühtlaselt, sujuvalt ja see nõuab väga suurt tahtejõudu, et muuta oma toitumisharjumust.  Lihatoitude ja vegan menüü plusside ja miinuste võrdlemine on mõttetu ja tänamatu tegevus, igal pool leidub nii toetajaid kui ka vastaseid, ilmselge on aga üks asi. Lihast loobumine on püsiv trend, mis kellelegi on kasulik ja kellelegi mitte. Põhiline on tunda kõiges piiri.

Aleksandr Šteinert

Foto eraarhiivist

Reklaam