“TFW (that feeling when, see tunne kui, inglise keeles – toim) sinu riiki juhib mingi keskajas kinni, harimatu ja madalalaubaline Talibani valitsus, mis arvab, et geiabielu keelamine on riigi tähtsaim küsimus aga sinu, su vanemate, vanavanemate, ja laste tervis on 10nda järguline. Kärvaku, aga geidele teeme ära,” kirjutas endine president Toomas Hendrik Ilves 30. novembril Twitteris.

Ilves oli vist liiga resoluutne. Aga meie tõesti elame raskel pandeemia ajal. Millal see elu meil kerge oli!? Meil on parajalt palju elulisi kogemusi, saame hästi aru, et maailma eliiti, võitluses võimu eest ei takista mitte midagi. Leiame sellele inimkonna ajaloos palju näiteid. Olime mitmete lihtsate maailma petmise jälgijad, iga kord kõlasid inimkonna päästmise õigustused. Siit ka meie mitteusk ja kahtlev seisukoht koroonaviiruse suhtes. Erinevaid teooriaid on palju, igaüks näitab asja nii, nagu talle on kasulik. Oleme viimastel kuudel kuulnud, et viiruse epideemia noorendab maakera, sest kõik vanad inimesed surevad. Samuti kuulsime, et nüüd teeme suurt kokkuhoidu pensionide ja toetuste väljamaksmisel. Kõlas teooria, et viirus suudab jahutada kuumenevat majandust. Ja üldse, inimesi on maakeral liiga palju, inimkond vajab kärpimist! Internetiavarustes leiame veel hulganisti erinevate vandenõude kirjeldusi. Paneb imestama, et neid jagavad väga auväärsed tegelased:

– Jaanuar 2020. BBC teatab, et COVID-19 on Hiina bioloogia relvastuse programmi oluline osa.

– Veebruar 2020. USA poliitiline vaatleja Rush Hudson Limbaugh teatab oma raadiosaates, et koroonaviirus on Hiina Kompartei eksperiment, mille eesmärk on hukata USA president.

– 16. aprill. USA meediakanal Fox News teatab, et koroonaviiruse nn „nullpatsient” töötas Wuhani linna laboris. Sama väitis 3. mail USA riigisekretär Mike Pompeo.

– Samal ajal avaldas Venemaa ajaleht „Krasnaja zvezda” („Punane täht”) artikli, kus väidetakse, et koroonaviirus on USA bioloogiline relv sõjas Venemaaga ja Hiinaga.

– Venemaa liberaalide juht Vladimir Žirinovski väidab, et viirus on USA farmaatsiafirmade provokatsioon.

– Venemaa diplomaat Igor Nikulin väitis Venemaa TV saates ja teistes meediakanalites, et USA on meelega näidanud viiruse allikaks Wuhani linna labori.

– Iraani TV esindaja Ali Akbar Rafipur teatas, et koroonaviirus on USA “hübriidsõja” osa Iraani ja Hiina vastu.

– Hiina meediakanalid viitavad infole, et viiruse COVID-19 tõid Hiinasse USA sõjaväelased, kes osalesid Ülemaailmsetel Sõjaväelaste Mängudel 2019. aastal.

– Juuli 2019. Kanada ringhääling (CBC) teatab, et viiruse varastasid Kanada teadlastelt nende Hiina kolleegid.

– Koroonaviirust on seostatud USA rikkuri ja suurannetaja Bill Gatesi nimega. Just temale on kasulik inimkonna arvu vähenemine. Need, kes jäävad ellu vaktsineeritakse (tegelikult, kiibitakse).

– 22. jaanuar 2020. Belgia ajaleht „Het Laatste Nieuws” avaldab: ”Mobiilside 5G on inimesele ohtlik ja koroonaviirus on otseselt seotud 5G mobiilsidega“.

Kõigest sellest leiab internetis palju lisainfot. Igaüks võib valida talle sobiva info. Mina püüan hoida eemale sellistest teooriatest. Saan aru, et minust oleneb vähe, mina ei muuda siin maalimas midagi. Samas ma näen, mitmeid vastuolulisi ütlemisi – Euroopa Liidus ja ka meil Eestis. Ühelt poolt meid kutsutakse hoidma sotsiaalset distantsi, palutakse ilma vajaduseta mitte reisida ja teiselt poolt kõlab Euroopa Parlamendi seisukoht, et tuleb kiiremas korras avada Schengeni tsooni piirid.

Täiesti selge, et need kaks teesi on täielikus vastuolus. Kujutage ette, et olete kaupluses. Müügisaalis, kus ostes leiba/saia, oleme maskides ja kinnastega. Äkki kuuleme, kuidas siseraadio ütleb: „Hoiame Eesti avatuna!” Ega ei jää midagi muud, kui panna kõik ostud tagasi ja minna viinaosakonda…

Sisemuses on tunne, et mõned Euroopa riikide juhid levitavad viirust meelega. Ka siin on näiteid: Portugalis oli võrreldes Hispaaniaga juunis ja augustis madal nakatanute arv. Kohe tormasid kõik sinna puhkama. Oli seda nii väga vaja? Kas ilma välisreisita kohe kuidagi hakkama ei saa? Eriti palju oli turiste Inglismaalt. Nüüd on Portugalis väga kõrged haigestumise näitajad. Sama situatsioon on Küprosega. Montenegro oli esimese laine ajal väga madalate näitudega, ka sinna tormasid turistid ja nüüd on see kaunis Balkani riik viiruse liider. Kreekaga sama lugu. Hispaaniat ei taha kohe üldse nimetada! Räägitakse, et halb kogemus on hea õpetaja, kuid sageli ei peeta sellest reeglist lugu. Algul ravitakse majandust turismiga, siis sama majandus hakkab lagunema, sest liiga palju raha kulub haigete ravimisele.

Oli ilus kuulda poliitikute uut mõistet – „Balti Schengen”. Nii nimetati avatuid piire Eestis, Lätis, Leedus ja Soomes. Mille jaoks seda tehti? Kas oli vajadus hajutada koroonaviirust nende riikide vahel? Meil Eestis olid juba päris madalad näitajad, nüüd Leedu abiga „parandati” meie näitajaid. Meie haigusjuhtumite arv pidevalt kasvab.

On kategooria inimesi, kes pidevalt väidavad, et nende armastus Eesti vastu on piiritu. Paistab, et selline positsioon on kõigest mäng publikule. Tegelikkuses reisitakse igal võimalusel mööda ilma, viirus selliseid inimesi ei takista.

Ja kui ei jätku „koroonaturistide” jõudu, võetakse appi spordivõistlused. Esimese laine tõi Eestisse Saaremaal toimunud võrkpallivõistlus Eesti ja Itaalia meeskondade vahel. Seda mäletame me kõik. Saaremaa sai peale seda uue nime – Koroonasaar. Kahjuks, kurvast kogemusest keegi õppust ei võtnud. Kogu 2020. aasta loeme uudiseid erinevatest spordivõistlustest. Sportlaste jaoks ei kehti mingid liikumispiirangud. Lennukid sportlastega on õhus ja ei mingit karantiini. Statistika näitab selgelt – meie juurde trügivad sportlased just nendest riikidest, kus haigestumise näitajad on väga kõrged. Testimine näitab paljude sportlaste haigestumist ja kui jääb puudu välissportlastest siin Eestis, siis meie omad kipuvad just sinna, kus koroonaviirus on eriti aktiivne. Värske näide: Iluvõimlemise võistlused Ukrainas. Meie naiskond ja oli kohe valmis Kiievisse sõitma. Mis teie arvate, mida tuuakse Ukrainast koju peale medalite? Kellele on vaja spordivõistlusi pandeemia ajal? Küsin veel – kas on kindlasti vaja minna ohtlikusse kinno, kui kodus on täiesti ohutu teler? Mõnes peres on ka mitu telerit!

Situatsiooni teeb mõistmatuks Vabariigi Valitsuse selgelt määramata seisukoht, pigem hoiab valitsus „vasaku” demokraatia poole. Selgub, et meil rahva sõna presidendi valimisel mingit rolli ei mängi. Piisab lavatagustest kokkulepetest. Samas arutletakse pikalt ja laialt, kas tänaval peab maske kandma. Kas maskinõue vastab Põhiseadusele? Kas tohib trahvida? Täiesti mõttetu arutelu! Praegu ootavad inimesed selgeid otsuseid. Näiteks Saksamaal mõnes regioonis, kus haigestumise näidud on väga kõrged, kehtib reegel – maski mittekandmise eest trahv 500 eurot. Ja ei mingit arutelu, on see seaduslik või mitte? Keegi ei lehvita riigi Põhiseadusega!

Maailma kogemus näitab, seal kus õigeaegselt rakendati ranged meetmed, on epideemia olukord praegu palju parem. Meil on, mida õppida „mittedemokraatlikult” Hiinalt. Seisuga 30.11.2020 oli Hiina nakatanute arv 133 inimest päevas. Seda riigis, kus elab 1,5 mlrd inimest. Lõuna Koreas oli 377 haigestumist, riigis elab 51 mln inimest. Ja kui teile ei meeldi Aasia, siis võtame Austraalia. Siin on maski mittekandmise eest trahv 300 eurot. Tulemus ei lasknud kaua oodata. 10 haiget päevas riigis, kus elab 25 mln inimest. See teada-tuntud päeva haigestumise näit Austraalias on 0,04. Meie „super demokraatlikus” riigis 335, 75 (seisuga 30.11.2020). Kas tahame jälle olla maailmas kõikidest eespool?

Kallis lugeja! Milline variant Sulle kõige rohkem meeldib: täita mõnda aega „mittedemokraatlike” määrusi ja pärast elada suhteliselt terves ühiskonnas või lugeda iga päev koroonarinde statistikat ja oodata, millal ise haigeks jääd? Päästva vaktsiini uudised on endiselt udused ja laialivalguvad. Tekib tunne, et meil ei taheta meelega rakendada rangeid meetmeid, hoides sellega majandust täielikust hävingust. Hiljuti laenatud kaks miljardit eurot on kadunud nagu vits vette. See oli aga 1500 eurot iga elaniku kohta. Riigi juhid peidavad pead liiva alla, kui neilt küsitakse, milleks raha kulus? Valitsejatel on häbi vaadata inimestele silma. Nendele inimestele, kes on nüüd jälle ilma plaanilise ravita. Mitu minu head tuttavat ootasid operatsioone, tervise mured on tõsised. Haigla ei saa määrata operatsiooni päeva, palatid on hõivatud koroonahaigetega. Vähe sellest, haiglad ise on juba karantiinis.

Toon taas mõned näited. Statistikaameti andmetel suri Eestis 2017-2018. aastal gripi tagajärjel 87 inimest. Sellel aastal, 1. detsembril pole ühtegi registreeritud gripihaiget. Paistab, et maskid ja käte pesemine on tõhus meede! Siin on mõtlemise koht neile, kes korraldavad maskivastaseid pikette Toompeal. Minu seisukoht on kindel ja julm – tuleb karistada neid, kes ei kanna maske, neid kes ei täida sotsiaalse distantsi reeglit ja teisi koroonaohutuse reeglite mittetäitjaid. Karistuseks võiks kasutada Türgi vanaaja karistust. Vargaid veeti mööda linna sitatünnis, nii et ainult pea paistis välja. Iga tunni tagant lasi timukas mõõgal peakohal lennata. Kui tahtsid ellu jääda, pidid sukelduma…

Siin on küll minu täitmata unistused. Samas arvan, et paljud inimesed on minuga päri. Tervist teile!

Dmitri Smirnov, kirjastuse „INFORING” direktor, Jõhvi Vallavolikogu liige (fraktsioon „Jõhvi – Meie Kodu”)

Reklaam