2020. aasta novembris alustas Ida-Virumaa nädalaleht „Panorama”, eestikeelsete külgede toimetamisega. Toimetus otsustas mitte muuta ajalehe nimetust, lehe mõlemapoolsel kaanel on idavirus teada-tuntud Panorama päis. Vene lehepoolel on „Panorama” kirillitsas, eestikeelsel kaanel loeme ladina tähtedest lehe nimetuse. Aasta lõpp lubab avaldada leheveergudel mitte ainult aktuaalseid Ida-Virumaa uudiseid. Lubatud on ka mõninga meelelahutusliku sisuga lehelood. Otsustasime tutvuda ise ja tutvustada lehe lugejatele, millised Panoramad on veel olemas. Ega meie ei avastanud Ameerikat, eeldasime juba enne interneti otsingusse sisenemist, et tuleb palju huvitavaid vastuseid.

Panorama nimetust leiab paljudel meediaväljaannetel, peale selle firmade, kinoteatrite või hotellide nimetustes.

Jõhvi naaberlinnas Kohtla-Järvel tegutseb venekeelne interneti-väljaanne „Panorama Kohtla-Järve”. Selle väljaande haldajad märgivad, et tegemist on erainitsiatiiviga. „Panorama Kohtla-Järve”  ei kuulu ühelegi ettevõttele või ühingule. Tegemist on linnauudiste vahendamisega.

Suundume Virumaalt Pärnusse. Siin leiame samuti venekeelse nädalalehe „Panorama”. Seda toimetab OÜ Nila.

Euroopa riikides pole Panorama ka sugugi võõras. Sellise nimetusega meediaväljaandeid leiame Berliinis (moeajakiri) ja Milanos (ajaleht ilmub 1939. aastast). Praegu on paberväljaande tiraaž 303 tuhat eksemplari, lisaks veel internet-väljaanne Panorama.it. Gibraltari esimene veebileht kannab samuti nimetust „Panorama”.

Venemaa avarustes on samuti „Panorama” nimetus laialt kasutusel. Moskvas tegutseb 1989. aastast memoriaal portaali ekspert-infogrupp „Panorama”.

Venemaal võib leida „Panorama” nimelist ajalehte Moskva oblasti Volodarskoje külas, aastatel 1993-1996 töötas Moskva FM raadiojaam „Panorama”. Lisame sellele nimistule ajalehed Moldovas, Kazahstanis, Ukrainas (Tservonogradi, Donetski ja Sumi linnades).

N. Liidu ajaloost leiame kirjastuse „Panoraama”, see kirjastus tegeles väga (!) tähtsa tööga – toimetati NLKP Keskkomitee raamatuid ja plakateid. See kirjastus lõpetas tegevuse alles 2006. aastal. Praegu lööb laineid Venemaa „Kirjastuse Maja Panorama”, siin trükitakse naistele mõeldud armastusromaane.

Veel kannab „Panorama” nime Venemaa huumoriuudiste portaal, siin tegeletakse libauudiste „tootmisega” ja edastamisega. Tegijatel on juba kolmeaastane töökogemus, portaal alustas 2017. Professionaalsel tasemel tegelevad libauudistega 10 kirjaniku-humoristi. Suures osas jälgitakse The Onion stiili.

Siirdume nüüd ookeani taha. Mexico meediakontsern „Panorama informativo” kuulub Grupo ACIRile, kes omab mitu ajalehte ja kolm raadiojaama. Ühe Panorama informativo raadiojaama logolause kõlab nii: „Ummikutest ja ilmast  iga 15. minuti järgi”.

USAs leiame venekeelse ajalehe „Panorama”, see ilmub Los-Angeleses. Kristliku kallakuga Lõuna-Adventisti ülikooli ajaleht on samuti “Panorama”.Ülikoolil on sügavad juured kristlikus hariduses, ülikool asutati 1892.aastal.

Nimetusega “Panorama” ei ole seotud ainult meedia väljaanded. Maailmakaardil leiame mitmeid kinohooneid, kus fasaadil on uhke “Panorama” nimesilt – Tšehhis (Kyjov ja Varnsdorf), Venemaal (Tver, Brjansk) ja Uktaina (Kharkov).

Araabia Ühendemiraatides leiab ilusa majutuskoha “Panorama Grand Hotel”, Kanadas saab minna nautima talverõõme kenasse suusakuurorti, mis asub “Panorama” nimelises külas.

Sankt-Peterburis leiame ehitusfirma “Panirama”. Suurbritannias aga tegutseb raadioantennide tootja “Panorama Antennas” ja “Panorama” nimeline sokkide tootja. Lisame sellele kirevale nimekrjale Kanada internetioperatori, Sveitsi ajakirja, Israeli IBM firma, Ungari turismiagentuuri ja Suurbritannia IT-arendajad. Kõikidel neil, nagu ka meie ajalehel, on ühine nimetaja – firmad kannavad “Panorama” nime. 

Jana Kuiv

Reklaam