Kauaoodatud viirusekriisi piirangute osalise leevendamise teade lubab alates 18. jaanuarist taas avada muuseumid ja näitusesaalid. Uudistame koos, kuidas „ärkavad ellu” mõned Ida-Virumaa muuseumid. Esmalt pöördus nädalaleht „Panorama” Kohtla-Järve Põlevkivimuuseumi juhi Ainar Varinurme poole palvega selgitada, kuidas muuseum kavatseb töötada osaliste piirangute olukorras?

Muuseumi juht Ainar Varinurm, talle omase huumoritundega, vastas, et ka ilma külastajateta on seitsmel muuseumi töötajal käed-jalad tööd täis. Ka siis, kui muuseum oli suletud jätkasid kõik töötajad sisulise muuseumitööga. Põlevkivimuuseumis on hoiul üle 30. tuhande museaali. Siin jätkuks tööd 5.-6. aastaks. Ekspositsiooni väline töö on keeruline ja professionaalne tegevus, ka muuseum nõuab aeg-ajalt museaalide inventeerimist. Minnes üle tõsisemale lainele märkis Ainar Varinurm, et muuseum on valmis jätkama külastajate vastuvõtmisega. Põlevkivimuuseumis on tõesti väga huvitav, 1,5 aastat tagasi uuendatud ekspositsioon pakub jätkuvalt huvi, külalistele üle terve Eesti.

Eelmine kriisiaasta õpetas töötama uutes oludes. Praegu on muuseumi külastamine võimalik ainult maskides ja väikeste gruppidega. Õnneks on muuseumi ekspositsiooni paigaldus sektsioonipõhine, see võimaldab tutvustada ekspositsiooni bussitäis grupile umbes 1,5 tunniga. Külastajad jaotatakse grupidesse, kus on 10-12 inimest.

Jätkab tööd ka Põlevkivimuuseumi Valge saal. 20 veebruaril toimus siin huvitav ja hariv loeng, kus tutvustati Stroganovsky paleed. Kuni 13. veebruarini on võimalik tutvuda Kohtla-Järve kunstnike ülevaatenäitusega. Traditsioonilise aastanäituse avamine toimus piiratud osavõtjate ringile 12. detsembril vahetult enne piirangute kehtestamist.

Avatud on ka Narva linnus

Alates 18. jaanuarist on külastajatele avatud Narva linnus.Narva Muuseum oli suletud alates 12. detsembrist 2020 seoses Vabariigi Valitsuse korraldusega sulgeda Ida-Virumaal meelelahutusasutused, et tõkestada COVID-19 haiguse levikut. Seoses piirangute leevenemisega saab 18. jaanuarist taas külastada Narva linnust, kus lisaks linnuse ajalugu tutvustavale püsiekspositsioonile näeb põnevaid külalisnäitusi – Eesti Meremuuseumi näitus “Valge mandri kutse – Admiral Bellingshauseni mereretk”, Harjumaa Muuseumi näitus “Universitas vasallorum” Harju-Viru rüütelkonna ajaloost ja Eesti Maanteemuuseumi näitus “Rehvilugu”. Lisaks on üleval Narva Muuseumi näitus “Narva aeg” Narvas kasutusel olnud kellade ajalooga.

Kunstigalerii avas taas uksed 20. jaanuaril ja pikendas koroonapiirangute tõttu külastajatele suletud näituste lahtiolekuaegu. 21. veebruarini saab külastada näitust “Lase mul ükskord veel unistada” ja 28. veebruarini on avatud arhitektuurinäitus “Narva linnaruum. Daatšast paleeni”, millega kaasnes eesti ja vene keeles ilmunud Narva teejuhid “Narva. Daatšast paleeni” / «Нарва. От дачи до дворца», mida saab osta kohapeal ja raamatupoodides. Märtsis avab Kunstigalerii aga juba uue püsinäituse “Elu või karma. Narva lood”.

Taas saab külastada ka endises Narva mööblikombinaadis avatud näitust “Vana. Uus. Narva. 1684/1984…2034”, mis on külastajatele avatud laupäeviti või ettetellimisel. Tellida saab ka ekskursioone Kreenholmi manufaktuuri.

Iisaku ja Jõhvi jätkavad samuti tööd

Iisaku Muuseum pikendas pulmadega seotud näituse “Mehele minemise aeg” lahtiolekuaega kuni veebruarikuu lõpuni (26.02.2021).

Jõhvi Kindluskiriku Muuseumi kontaktisik Astrid Niinepuu ütles, et Jõhvis saab muuseumit külastada kuni 1. maini ainult ettetellimisel. Kindluskiriku muuseumit ootab ees suurem ruumide renoveerimine ja ekspositsiooni täiendamine. Eesruumides kavatsetakse teha remont, kasutusele võetakse tagaruumid, kus tulevikus saab tutvuda ekspositsiooniga, mis tutvustab tuntud Kukruse arheoloogilist leidu – 12.-13. sajandi kalmistu. Just siin oli „Kukruse memme” ja veel 50 inimese matmispaik.

Vastavalt kehtivatele piirangutele on Ida-Virumaa muuseumites ja näitusasutustes lubatud liikuda 2+2 reeglit arvestades ning ruumi täitumus ei tohi olla suurem kui 50%. Õues tohib külastajate rühma suurus olla endiselt kuni 10 inimest.

Larissa Kaljurand

Reklaam