Eesti Kultuurkapitali tegevuse eesmärk on kunstide, rahvakultuuri, kehakultuuri ja spordi ning kultuuriehitiste rajamise ja renoveerimise toetamine rahaliste vahendite sihipärase kogumise ja sihtotstarbelise jagamise kaudu. Igas Eesti maakonnas tegutseb Kultuurkapitali maakondlik ekspertgrupp, mille ülesanne on Kultuurikapitali nõukogu poolt maakonna kultuurivaldkonnale eraldatud raha jaotamine esitatud taotluste alusel ja oma algatusel.

2020. aasta IV voorusotsustati Kultuurkapitalis toetuste üle sajandat korda. Kultuurkapitali taasloomise järgse 26 aastaga on meie sihtkapitalide, maakondlike ekspertgruppide ning toetusprogrammide kaudu tehtud Eesti kultuuri ja sporti suuremaks kokku 500 miljoni euro võrra. IV taotlusvooru laekus Kultuurkapitalile 3453 taotlust, millega taotleti toetusteks ja stipendiumideks kokku 14 miljonit eurot. Taotlustest rahuldati 73,2 % ning Kultuurkapitali nõukogu, sihtkapitalid, toetusprogrammid ja maakondlikud ekspertgrupid jagasid taotluste alusel ja omal algatusel kokku 6,9 miljonit eurot

Ida-Viru maakondlik ekspertgrupp eraldas IV voorus toetusi 8. loovisikule ja 83. kultuuri- ja spordiürituste korraldajatele.

Toetuste saajate seas on näiteks Rednar Annus Iisakust, kes sai loomingulise stipendiumi materjali kogumiseks ja ettevalmistamiseks koduloo aineliseks vabaõhulavastuseks. Vadim Jerohhin, Irina Jugolainen ja Yury Khorev said toetuse isikunäituste korraldamiseks. Annela Samuel soovib saadud toetusega printida dokumentaalfoto näituse “Tehas nr 7. Linn. Utoopia” fotod, näitus toimub Berliinis. Kultuurikapitali maakondlik ekspertgrupp otsustas toetada Eduard Vilde teadusseminari korraldamist ja VIII Virumaa Kammermuusikapäeva „Eesti meeleolud“ läbiviimist Ahtme Kunstide Koolis. Toetuste saajate seas on ka Alutaguse Maraton MTÜ, Alutaguse Matkaklubi MTÜ ja Alutaguse Suusaklubi MTÜ. Suusahuvilisi ootavad 22. Alutaguse Maraton, Alutaguse suusa(rullsuusa)sarja kolm etapi, Alexela Noortesarja IV etapi ning Vello Liliumi karikavõistlused.

ContempArt MTÜ soovib Kultuurikapitali toetuse abiga korraldada Narva Kreenholmi Manufaktuuris orkestriõhtute sarja „Helid piiri peal“. EELK Kirikumuusika Liit sai toetuse kontserdisarja „Mu süda, ärka üles“ ning EELK Simuna Siimona ja Juuda Kogudus V Rahvusvahelise Gustav Normanni orelifestivali korraldamiseks.

Toetuste jaotuste pikas nimistus on veel Eesti Kontsert SA (XIV Jõhvi balletifestivali lasteprogramm), Eesti Tantsuagentuur SA (Koolitants 2021 põhiprogramm), Eesti Tennise Liit MTÜ (Noorte rahvusvahelise tenniseturniiri Narva Cup 2021), Ilieh MTÜ (kooliteatrite juhendajate üle-eestilise koolitusprogramm), Inimese Arengu Keskus MTÜ (Rokk-balleti „Rock-a-Rella“ ettevalmistamine ja etendamine Narvas).

Jõhvi algatustest said toetused Jõhvi Keskraamatukogu, kus on ettevalmistamisel 21. Käsitöö teemaline õpituba ja Jõhvi Kultuuri- ja huvikeskus, kus soovitakse korraldada Ida-Virumaa kooliteatrite festivali, Ida -Virumaa vokaalansamblite ja solistide päeva ja XIX Ida-Virumaa õpilasetlejate konkursi.

Kiviõli Rahvamajas jätkatakse kahe traditsioonilise teemapäeva korraldamisega – Ida-Virumaa vene rahvalauluansamblite päev ja Ida-Virumaa vene koorimuusikapäev.

Kohtla-Järve linna loomeasutused ja koolid said kokku 13. projektile toetused, Kultuurkapitali abiga toimuvad riigigümnaasiumide bändide festival, VIII Moedemmi „Olen Virumaalt“, muusikafestival „Meid sidus muusika“, Ida-Virumaa laste ja noorte rahvatantsupäev, maakondlik kunstikonkurss „Mina ja minu maailm“ ning 41. Avo Talpase mälestusvõistlus kreeka-rooma maadluses.

Narva linna loomeasutused ja MTÜd said erineva suurusega toetused 14. projektile. Toetuste nimekirjas leiame spordiklubi Motus (Narva Jooksusari 2021), Narva Kultuurimaja Rugodiv (Rahvatantsuansambli „Narva“ 70. aastapäeva tähistamine), Narva Laste Loomemaja (Rahvusvahelise noorte fotofestival „Pilk 2021“), Narva Linna Sümfooniaorkester (XIV Vabariikliku noorte pianistide konkurss). Narva Muuseum saab toetust kolmele projektile – “Poodnik vs Sõdur“, ”Pika Hermanni torn ja Narva linnulennult“ ja Ingerimaa kultuuri festival.

UpJump OÜ kavatseb korraldada Narva Kreenholmi Manufaktuuris, R.Wagneri „Lendav hollandlane“ ooperi etendamise.

Sillamäe on esindatud Kultuurikapitali toetuste nimistus kuue projektiga. Nende seas on VI Trummarite avatud konkurss-festivali „Trummaania“ Sillamäe Huvi- ja Noortekeskuses “Ulei”, Juri Kudrjašovi mälestusturniir poksis ja kaks ujumisturniiri – “Sillamäe Open“ ja “Staier-2021“.

Viru Instituut MTÜ esitas Kultuurikapitalile toetuseavalduse kahe huvitava konverentsi korraldamiseks – Kotzebue´de ajaloolist ja kultuuriloolist pärandit tutvustav konverents ja Ingrid Rüütli tegevuse tutvustamise seoses Virumaa kultuurilooga.

Kultuurikapitali toetused ei kata kõiki ürituste korraldamisega seotud kulutusi. Toetuste suurused on alates 150 kuni 1500 euroni.

Jana Kuiv

Reklaam