Sellel aastal toimub juba neljandat korda tänavakunstifestival Rural Urban Art taas Ida-Virumaal. 14.-19. juunil. Kohtla-Järve 75. aastapäevaks  tänavakunstnikud kaunistavad grafitiga Järve ja Ahtme linnaosas 5-6 objekti. Festivalile on palutud osalema tuntud Prantsusmaa kunstnikut Maxime Ivanez.

4 märtsil toimus veebiformaadis teemaõühtu “Prantsuse tänavakultuur kunstist tantsuni”, kus külalisesinejateks olid festivali Rural Urban Art korraldajad – Salme Kulmar ja Ita Puusepp.

Salme Kulmar räägis vastastikustest mõjutustest tänavakunstis. Oma eessõnas ta mainis: “Heidame pilgu Prantsusmaa grafiti ja tänavakunsti tulekule ja olekule. Lisaks tutvume mõningate projektidega, mille tulemusena on eesti ja prantsuse kunstnike teosed jõudnud teineteise riikidesse.”

Ita Puusepp juhatas teemaõhtu tänavatantsu osa. Tema  juhatas oma esimemise järmiselt: “Osaline pilguheit sellele, kuidas Pariisist sai tänu prantsuse tantsijate aktiivsusele Euroopa mitteametlik tänavatantsu pealinn. Räägime prantsuse tuntud tänavatantsugruppidest, klubiskeenest ning maailmakuulsaks saanud Pariisis korraldatavast tänavatantsuvõistlusest. ”Tänavakunstifestival Rural Urban Art rändab ringi mööda Eesti maakondi, et katta kohalike väikelinnade hallid seinad tähendusrikka kunstiga. Festivali eesmärk on rikastada Eesti väikelinnu professionaalse ja väljapaistva tänavakunstiga ning ühtlasi tutvustada antud kunstiliiki laiemalt. Loometegevust saadab kultuuriprogramm, millest on oodatud osa võtma kõik huvilised igas vanuses. 2021. aastal toimub festival 14.-19. juunil Ida-Virumaal ning oma teose loob ka prantslane Maxime Ivanez. Tema taiese eskiis on alumisel fotol

Mullune Kohtla-Järve linna ja Jõhvi vallavalitsuse ning festivali korraldajate koostöökogemus oli igati edukas. Koostööd otsustati jätkata ka sellel aastal. Vaieldamatult professionaalsete tänavakunstnike poolt maalitud taiesed kaunistavad linnapilti ja on kenaks kingituseks lunna juubeliks.

2020. aastal toimus festival Rural Urban Art augustikuus. Siis saabusid Ida-Virumaale kümmekond kunstnikku Eestist, Prantsusmaalt, Saksamaalt, Soomest ja Ukrainast. Tuletame meelde kes ja kus oma tänavakunsti taiese valmistas:

– Jõhvi Vene Põhikooli välisein – Jeroo (Saksamaa)

– Maleva Põhikooli välisein – Maxime Ivanez (Prantsusmaa)

– Jõhvi Raudtee tunneli otsasein jalakäijate promenaadil – Oleksiy Chekal (Ukraina)

– Jõhvi Hariduse 8a alajaam – Laura Lehtinen (Soome)

– Jõhvi Jaama 38a alajaam – Lex Zooz (Eesti)

– Ahtme Kunstide Kooli välisein – Maria-Liisa Leonidov (Eesti)

– Kiviõli Vahtra Hooldemaja koridori sisesein – Kärt Koosapoeg (Eesti)

– Kohtla-Järve Kalevi tn 25a taarapunkti välisein – Kopylove (Eesti)

– Kohtla-Järve Kalevi 16 – Liisi Grünberg (Eesti)

– Jõhvi maantee tunneli alune – Ingmar Järve (Eesti).

Festivali meeleolu on võimalik taas tunnetada uudistades Facebookis festivali postitusi. Meeleolukad videod toovad meie päevadesse veidi päikest ja värve ning soojendavad südant. “Meie süda läks festivalile tagasi vaadates igatahes soojaks küll!”, nii kõlab üks kommentaridest.

Esimene Rural Urban Art festival toimus juulis 2018 nii Eestis Põlvamaal kui ka Soomes Laitilas. Järgmise aasta juunis tehti Eestis seinamaalinguid avalikus ruumis Jõgeva maakonnas. Festivali on läbi aastate toetanud Kultuurkapital, Institut français d’Estonie / Prantsuse Instituut Eestis, Saksa Suursaatkond ning kohalikud omavalitsused.

Larissa Kaljurand

Foto: Rural Urban Art

Reklaam