Matti Sõsteri lugu on tuttav Õhtulehe lugejatele. Lugu sellest kuidas arstide hoolimatuse tõttu Mattil üks jalg amputeeriti ja keegi süüd omaks võtta ei tahtnud.  Matti jutustas sellest  nii: „ Kiirustasin bussi peale ja komistasin ning kukkusin. Püsti oli raske saada ja tuli kutsuda kiirabi. Mind viidi Puru EMO-sse. Seal pandi jalg kipsi kusjuures röntgenipilti ei tehtud.”

Arstidega suhelda  Matti ei saanud, sest nad ei rääkinud eesti keelt. Matti ei saanud aru, mida temaga tehakse ning miks jalg kipsi pandi.  Kodus algasid kipsis jalas tugevad valud ning ta helistas perearstile, et kips maha võetaks, kuid perearst keeldus kategooriliselt seda tegemast. Järgmisel päeval muutusid valud talumatuks ning Matti lõikas kipsi läbi. Jalg oli külm ja must. Ta kutsus uuesti kiirabi, mis toimetas ta otse Tartusse, kus  jalg koheselt ka amputeeriti. Nii sai Mattist invaliid. Ühe jalaga 84 aastaselt üksinda kodus toime tulla oli väga raske ja Matti leidis koha Jõhvi Hooldekeskuses. Hooldekeskuses palus Matti direktoril end aidata, sest leidis,et arstid käitusid tema suhtes valesti ning ei tahtnud oma süüd tunnistada. Advokaatide jaoks Mattil raha polnud ning ta palus juhatajalt abi.

Arthur Seppern  rääkis oma hea tuttava, endise advokaadiga, kes nõustus Mattit tasuta aitama. Kirjutati mitu kirja nii haigla nõukogule kui kohtule tasuta õigusabi saamiseks. Kohus nõustuski tasuta õigusabi andmisega ning määras advokaadi. Määratud advokaat aga ei hakanudki asjaga tegelema,vaid lihtsalt küsis kui palju Mattil raha on, et kohut käia. Kui vastuseks kuuldi, et raha ei ole, siis sellega tasuta õigusabi osutamine lõppeski. Selgus ka asjaolu, et määratud advokaat ei ole Ida-Virumaal just mitte kõige parema mainega  Pikk vastuste ootamine tegi Matti veelgi närvilisemaks ning ta käis pidevalt juhataja Arthuri juures oma muresid kurtmas. Ühel hetkel teatas Matti, et nüüd on ka kõik vanad varud otsas ja korteri eest Jõhvis pole enam millegagi maksta. Arthur ikka lohutas ja innustas Mattit, et küll me midagi välja mõtleme. Äärmisel juhul aitame korteri korraliku hinnaga maha müüa ja ehk siis ka hakkavad kohtuga asjad lahenema. See lootus elas  Mattis ajani kui kohtult tulid järgmised vastused, kus lubati asjaga otsast uuesti alustada. Nüüd aga helistas korteriühistu esimees ja ähvardas võla eest (400 eurot) korteri sundmüüki panna. Seepeale lubas Arthur leida Mattile maakleri, kes aitaks Mattil korterimure  lahendada ja leidiski. Kohtumine pidi toimuma sellel nädalal.

Juhtus aga äärmiselt kahetsusväärne lugu. Pärast võimuvahetust Jõhvis opositsiooni sattunud Hooldekeskuse juhataja  lasti tema puhkuse ajal töölt lahti. Jõhvi Hooldekeskus valmistus 04.juulil tähistama oma 25 juubelit kui puhkuse ajal kutsuti juhataja ebaseaduslikult  võimule tulnud uue nõukogu poolt välja, keelati vabaõhuürituse ehk juubelipeo läbiviimine sisehoovis, nimetades juhatajat kurjategijaks, kes koroonapuhangu ajal üritusi teeb. Kuigi Arthur Seppern leiab, et kogu vallavolikogu enamuse võimupööre, sealhulgas ka uue vallavalitsuse määramine oli tehtud väga ebakorrektselt KOKS-i eirates ning põhjendamatu oli juubeliürituse ärakeelamine. Pühapäeva õhtul, kui oleks pidanud toimuma hooldekodu planeeritud juubeliüritus,  helistas Arthurile kolleeg ja ütles, et kui Matti sai juhataja vallandamisest ja juubelipeo ärajätmisest teada, lasi ta endale kodunt trellpuuri tuua, ning  üritas õhtul pea vigastamisega enesetappu sooritada. Matti toimetati Tartu Haiglasse, kus teda opereeriti. Öösel helistas Arthur haiglasse, kust öeldi, et haav on puhastatud ja Matti on narkoosi all. Hommikul ei osanud arstid veel öelda, mis Mattist edasi saab.

Kolm ja pool aastat hooldekeskuses töötanud juhatajal Arthur Seppernil on olnud väga head suhted oma klientide ja töötajatega ning tema vallandamisega on haavatud kõiki neid, kes ühise meeskonnana ja ühise perena on töötanud vanurite eest hoolitsedes.

Jana Kuiv

Reklaam